Kerstveiling 12 t/m 13 dec. & Kijkdagen Venduehuis: het portret van de jonggestorven Hertog van Gloucester

Afb. Henry Stuart, Duke of Gloucester, Earl of Cambridge (1640-1660), naar een portret door Adriaen Hanneman. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op 12 t/m 14 december vindt de grote Kerstveiling plaats bij het Venduehuis in Den Haag met o.a. dit portret van de jonggestorven Henry Stuart, Hertog van Gloucester. Hieronder leest u het verhaal bij dit portret.

Henry Stuart (1640-1660) werd geboren als zoon en achtste kind van Koning Karel I van Engeland en Schotland en Henriëtte Marie van Frankrijk. Hij was acht jaar oud toen zijn vader afgezet werd en vervolgens onthoofd werd. Zelf werd hij gevangen gehouden in de koninklijke vertrekken van de Tower. Zijn moeder was met de andere kinderen naar Frankrijk gevlucht en pas in 1652 mocht Henry zich herenigen met zijn moeder, toen hij werd vrijgelaten en naar Frankrijk mocht vertrekken.

Na de Restauratie werd de oudste broer van Henry gekroond tot Koning Karel II en keerde Henry terug naar Engeland. Zijn broer verleende hem de titels Duke (hertog) of Gloucester en Earl (graaf) of Cambridge. Er schijnt nog sprake te zijn geweest van een huwelijk met een Franse prinses, maar Henry kreeg de pokken en overleed onverwachts, nog maar 20 jaar oud.

Het portret is een olieverf op doek, meet 44 x 35 cm en is geïnspireerd op het schilderij ‘Henry Stuart, Duke of Gloucester’ door Adriaen Hanneman, dat zich in Washington in de National Gallery of Art bevindt. Het wordt getaxeerd op 1500-2000 euro.

Kijk voor meer informatie over deze veilingen op 12 t/m 14 december bij het Venduehuis der Notarissen op www.venduehuis.com met de online catalogus, of bezoek de kijkdagen op 7 t/m 10 december in Den Haag.