Klokkenstoel van Kasteel Amerongen in ere hersteld

Afb. 1. Herman Sietsma, directeur kasteel Amerongen, naast de klokkenstoel bij de onthulling. Foto met hartelijke dank aan kasteel Amerongen.

De achttiende-eeuwse klokkenstoel van Kasteel Amerongen is met de hulp van Stichting Restauratie Hulpfonds Klokkenstoel gerestaureerd en weer terug op zijn vroegere plek. Op het voorplein links van de trappen staat deze houten klokkenstoel met ‘huysbel’. Hij is waarschijnlijk gemaakt voor de erin hangende bel die het opschrift draagt SOLI DEO GLORIA – Ao 1728. De klok is gemaakt in de periode Lady Henriette van Nassau-Zuylesteyn (1688-1759), vrouw van Frederik Christiaan Baron van Reede, tweede Graaf van Athlone (1668-1719), hier de scepter zwaaide. De klok werd vroeger gebruikt om de tijden van de lunch-, koffiepauzes, enz. aan te geven voor het personeel dat in de omgeving aan het werk was.

Afb. 2. De klokkenstoel op een historische opname. Foto met hartelijke dank aan kasteel Amerongen.

Herstel klokkenstoel
De klokkenstoel werd enige tijd geleden omver gereden en verkeerde daarna in zeer slechte staat. Het hout en lood van de stoel zijn grotendeels vervangen, alleen het luidasje en de metalen onderdelen zijn nog origineel. Het is dus een reconstructie geworden van de oude stoel. Het eikenhout is vervangen door duurzaam/ stevig hout (Bilinga, tropische houtsoort), dat weer en wind kan doorstaan. Het fraaie bronzen klokje is hersteld en de oude verflaag is verwijderd.

Ingehuldigd
Vorige week vrijdag is de klokkenstoel ingehuldigd door Herman Sietsma (directeur Kasteel Amerongen) in het bijzijn van de Stichting Restauratie Hulpfonds Klokkenstoel en de vrijwilligers van Kasteel Amerongen. De klokkenstoel klinkt weer nu weer als vanouds!

Voor meer informatie over kasteel Amerongen en bezoekmogelijkheden zie https://www.kasteelamerongen.nl/