Weekend- en zomertip: ‘Koekkoek op bezoek’ – de highlights van de collectie van het B.C. Koekkoek-Haus te gast in Museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth

Afb. 1. Schets van ‘de grote beuk’ door Barend Cornelis Koekoek. Nú te zien in Museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth! Foto met hartelijke dank aan Geldersch Landschap en Kasteelen.

Museum Veluwezoom en het B.C. Koekkoek-Haus te Kleef organiseren samen met Geldersch Landschap & Kasteelen in Kasteel Doorwerth de tentoonstelling ‘Koekkoek op bezoek’ t/m 2 januari 2022. Museum Veluwezoom is ondergebracht in kasteel Doorwerth, één van de zeven opengestelde kastelen van Geldersch Landschap en Kasteelen.

Koekkoek op bezoek
De schilders van de Romantiek aan de Nederlandse en Duitse zijde van de Rijn, Waal en Maas trokken naar buiten om het eigen landschap te herontdekken. Barend Cornelis Koekkoek, door zijn tijdgenoten ‘prins der landschapsschilders’ genoemd, zette bewust de stap naar de provincie om daar de natuur en de bijzonderheden van de uiterwaarden van de Rijn, de stuwwallen uit de ijstijd, de aangrenzende bossen en de kastelen op het doek vast te leggen. Koekkoek wilde de eigen omgeving ontdekken en het echte leven weergeven. De schoonheid lag voor de deur.

In 1834 verhuisde Koekkoek naar Kleef, een aantrekkelijke plek voor Nederlandse landschapsschilders om te werken. In zijn voormalige woonhuis is nu het B.C. Koekkoek-Haus gevestigd, een museum gespecialiseerd in onder andere Nederlandse landschapskunst uit de Romantiek. In verband met de tijdelijke sluiting van het Koekkoek-Haus vanwege renovatiewerkzaamheden zijn de hoogtepunten uit de collectie binnenkort te zien in Museum Veluwezoom met als kern B.C Koekkoek, zijn familie en zijn school der “Kleefse Romantiek” met werken van onder anderen Cornelis Lieste, Willem Bodeman en Johannes Warnardus Bilders.

Als Nederlander ging Barend Cornelis Koekkoek naar het buitenland, nu keert hij tijdelijk terug naar zijn vaderland.

De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangskaartje van kasteel Doorwerth. Vanwege de corona maatregelen bezoekt u eerst de andere ruimten in het kasteel.

Wilt u op uw gemak alleen de “Koekkoek op bezoek” tentoonstelling bezoeken (u bezoekt dan NIET de rest van het kasteel), dan kan dat iedere dag van 10.45 – 11.45 uur en van 16.00 – 17.00 uur.

Voor meer informatie over kasteel Doorwerth zie https://doorwerth.glk.nl/

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth heeft een lange geschiedenis met kleurrijke verhalen en was eigendom van adellijke geslachten als Van Dorenweerd, Van Homoet, Schellart van Obbendorf, Von Aldenburg en Bentinck. In de 19e eeuw ontfermde een baron Van Brakell zich over het kasteel en restaureerde het groots. Zijn nakomelingen verkochten het weer en hierna zette de neergang weer in. De militair en historicus Frederic Adolph Hoefer (1850-1938), die met een barones Van Heemstra gehuwd was, trok zich het lot van het kasteel aan en het artilleriemuseum werd er in ondergebracht. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ging het kasteel bijna ten onder, maar een grootscheepse restauratie en herbouw maakt dat Doorwerth er nog steeds uitziet, zoals een kasteel er moet uitzien: met een slotgracht, een voorburcht, torens, tinnen en transen.

Kasteel Doorwerth is één van de zeven opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Voor meer informatie en bezoekmogelijkheden: houd de website van Geldersch Landschap & Kasteelen in de gaten! Zie https://doorwerth.glk.nl/.

Afb. 2. Kasteel Doorwerth in al zijn glorie met torens, tinnen en transen.