Koninklijk kamerscherm komt op kasteel Rosendael tot leven

Afb. 1. Het verhaal bij het unieke 17e-eeuwse Koninklijke kamerscherm en de kasteelbewoners komt via een bijzondere presentatie op kasteel Rosendael tot leven. Foto met hartelijke dank aan Geldersch Landschap & Kasteelen/© Rein de Jong.

ROZENDAAL – Vriendschap kent geen grenzen. Aan het eind van de 17de eeuw zijn Jan en Janne Margriete van Arnhem, de kasteelbewoners van Rosendael, nauw bevriend met Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary II van Engeland. De band is zo hecht, dat ze worden uitgenodigd om te verblijven in de Londense paleizen. Overladen met geschenken keren zij na enkele weken weer terug naar huis. Een van de geschenken is een groot, geborduurd kamerscherm. Op kasteel Rosendael herleeft het verhaal van dit bijzondere kamerscherm.

Afb. 2. Kasteelbewoonster Janne Margriete van Arnhem bezocht in 1692 Engeland en werd gastvrij door Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary II van Engeland ontvangen. De presentatie bij het destijds cadeau gekregen kamerscherm vertelt onder meer haar verhaal. Foto met hartelijke dank aan Geldersch Landschap & Kasteelen/© Rein de Jong.

Aan de hand van een object dat tot de oorspronkelijke inventaris hoorde, is een film presentatie gemaakt waarin het verhaal van het kamerscherm en historische personages tot leven komen. Deze presentatie is te zien tijdens de openstelling van het kasteel van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Kamerscherm
Tot het begin van de 20ste eeuw werd op Rosendael het kamerscherm bewaard dat tot de geschenken behoort die Jan en Janne Margriete van Arnhem kregen van Koning-Stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart. Volgens de overlevering is het geborduurd door de hofdames van koningin Mary.

Een Rosendael-nazaat gaf het kamerscherm in bruikleen aan Paleis Het Loo, waar het sinds 1984 in de slaapkamer van koningin Mary staat. In het depot is het opnieuw gefotografeerd voor een eigentijdse presentatie in kasteel Rosendael.

Ook benieuwd naar deze presentatie en benieuwd naar de bezoekmogelijkheden van kasteel Rosendael met zijn wonderschone park met de befaamde Bedriegertjes? Kijk dan op www.glk.nl/rosendael.

Afb. 3. Kasteel Rosendael is gelegen in fraaie tuinen en wordt omringd door een uitgestrekt landschapspark. Niet alleen de tuinen en het park zijn te bezichtigen, maar ook het kasteel zelf is opengesteld. Foto met hartelijke dank aan Geldersch Landschap & Kasteelen.