Kritiek op minister Blok door oud-diplomaten De Vos van Steenwijk, Feith en Jacobs

Afb. Screenshot Nieuwsuur 3 september 2018 met op de achtergrond v.l.n.r. de drie oud-diplomaten Godert baron de Vos van Steenwijk, Egbert Jacobs en jonkheer Pieter Feith.

Eergisteren werd er in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur kritiek geuit op de opvallende uitspraken van minister Blok onlangs over onder meer Suriname als ‘failed state’ en de onmogelijkheid van de multiculturele samenleving. De uitspraken werden gedaan door drie oud-diplomaten: Godert de Vos van Steenwijk, Pieter Feith en Egbert Jacobs.

Godert Willem baron de Vos van Steenwijk (1934), gehuwd met een barones Van Pallandt, werd in 1966 3e ambassadesecretaris in Tokio en vervolgens in 1969 2e ambassadesecretaris in Parijs. Nadat hij van 1973 tot 1975 1e secretaris CVSE in Genève was, werd hij in 1975 ambassaderaad in Paramaribo. Vervolgens werd hij werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1983 was hij achtereenvolgens ambassadeur in Boedapest, Jakarta, Ottawa en Moskou. Na zijn pensionering richt hij zich, samen met zijn echtgenote, op het fokken van het zeldzame Akhal Teke paardenras.

Jonkheer mr. Pieter Cornelis Feith (1945), gehuwd met een Deense Gravin Wachtmeister af Johannishus, was eerst werkzaam als ambtenaar in buitenlandse dienst in Damascus en in de jaren hierna in Bonn, New York, Khartoum en Brussel. Tussentijds was hij ook werkzaam op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in ’s-Gravenhage, waar hij uiteindelijk chef directie Internationale Organisaties werd. Tegenwoordig is hij lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Voor zijn volledig CV zie http://pieterfeith.com/CV_Feith.pdf.

Mr. Egbert Frederik Jacobs (1945), gehuwd met een telg uit de patriciaatsfamilie Verloren van Themaat, was onder meer secretaris-generaal op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en werd daarna ambassadeur in Tokyo en Rome.

Link naar de uitzending van Nieuwsuur online met vanaf 25.15 de drie oud-diplomaten aan het woord https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/446311/Nieuwsuur.html.

Link naar een artikel op de site van de NOS: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2248829-topdiplomaten-over-blok-hij-had-zijn-waffel-moeten-houden.html.