‘Laat Edzard thuiskomen!’: crowdfunding actie landgoed Verhildersum

Afb. Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716), door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan www.sothebys.com.
Afb. Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716), door Martinus van Grevenbroeck. Foto met dank aan www.sothebys.com.

Op 3 mei a.s. wordt bij Sotheby’s in Londen een portret geveild van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh (1657-1716), een Groninger jonker, die eertijds op de borg Verhildersum gewoond heeft. Het bijzondere is, dat hier een groot familiegroepsportret hangt, waarop hij ook afgebeeld staat.

Het bestuur van de borg wil het portret erg graag verwerven voor Verhildersum en probeert op korte termijn (voor 3 mei) de benodigde middelen bijeen te krijgen.  Inmiddels is er een aantal financiële toezeggingen gedaan door onder meer de Vereeniging Rembrandt, maar er is meer nodig, waarbij iedere bijdrage welkom is. Op www.verhildersum.nl/nl/edzard-jacob/ staat een formulier waarop u de toezegging kunt doen, maar u kunt ook via een mail aan haaledzardthuis@verhildersum.nl een bedrag toezeggen.

De adellijke familie Tjarda van Starkenborgh Stachouwer heeft in de loop der eeuwen vele bestuurders en notabelen voortgebracht. De laatste mannelijke telg was jonkheer mr.dr. Alidius Warmoldus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (1888-1978), die in de jaren 1936-1945 gouverneur-generaal van Ned.-Indië was. De familie is in 2000 ook in de vrouwelijke lijn uitgestorven.