Laatste week tentoonstelling ‘De Gala-Berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon’

Afb. De gala-berline van jonkheer Louis van Loon, wiens portret op de achtergrond hangt.
Afb. De gala-berline van jonkheer Louis van Loon, wiens portret op de achtergrond hangt.

In Museum Van Loon in Amsterdam is nog t/m 16 januari deze bijzondere tentoonstelling te zien met de gerestaureerde gala-berline van de familie Van Loon.

De berline was door een nieuwe constructie niet alleen stabieler en wendbaarder, maar ook comfortabeler. Als gala-berline leende dit rijtuig zich goed tot representatie en tot begin 20e eeuw werden er aan het Hof, maar ook bij adellijke families, rijtuigen van dit type besteld. Jonkheer Louis van Loon bestelde na 1900 een gala-berline en liet deze in de familiekleuren zilver, goud en zwart schilderen, die we als wit, geel en zwart op de koets terugzien. Het rijtuig wordt door de opvallende kleur geel daarom ook wel de Gouden Koets van de familie genoemd.

Koetsen zijn door de eeuwen heen bij uitstek geschikt geweest voor adellijke representatie: door het gebruik van meerdere paarden naarmate men hoger in de adellijke rangorde stond, door het gebruik van het familiewapen op de portieren en door de familiekleuren, die konden terugkomen in bijv. de livreien.

Voor meer informatie, kijk op de website van Museum Van Loon: www.museumvanloon.nl. Het boek dat bij deze tentoonstelling verscheen, ‘De Gala-berline in Nederland’ door Willem te Slaa, is te koop in Museum Van Loon, of is te bestellen via https://wbooks.com/winkel/nieuw/gala-berline-nederland/.