Leersum en Landgoed Zuylestein getroffen door noodweer

Afb. 1. Afgeknapte, eeuwenoude bomen en een beschadigde historische tuinmuur: grote schade op Landgoed Zuylestein. Foto met hartelijke dank aan Landgoed Zuylestein.

Leersum werd gisteren overvallen door een hevig noodweer, waarbij negen mensen gewond raakten en grote schade werd aangericht. Ook Landgoed Zuylestein is zwaar getroffen door deze tornado, zoals vele inwoners dit noodweer omschreven. Eeuwenoude bomen zijn afgeknapt, de historische tuinmuur is beschadigd en gevaarlijke takken vormen een bedreiging voor wandelaars. Daarom is Landgoed Zuylestein én de moestuinwinkel gesloten tot de belangrijkste paden gecontroleerd zijn en het gevaarlijke hout verwijderd is.

Landgoed Zuylestein roept met nadruk op om niet te komen, ook niet om naar de aangerichte schade te komen kijken, omdat de situatie in de bossen zeer gevaarlijk is.

Kort voor het einde van de 2e Wereldoorlog werd Zuylestein door twaalf jachtvliegtuigen gebombardeerd en bleef er van het glorierijke kasteel niet veel over, maar de unieke aanleg in de oorspronkelijke renaissance structuur bleef bewaard. Het landgoed werd in 1630 door Stadhouder Frederik Hendrik aangekocht, die het aan zijn bastaardzoon Frederik van Nassau-Zuylestein schonk. Het vererfde van de Nassau-Zuylesteins via de Van Reedes op de Van Aldenburg Bentincks en de huidige eigenaresse, J.S.A. de Brauwere, heeft een gravin Van Aldenburg Bentinck tot moeder.

Landgoed Zuylestein heeft een webpagina, waarop niet alleen veel informatie is te vinden over de vele activiteiten op dit bijzondere landgoed (de moestuin, vergaderen, trouwen, bed & breakfast), maar ook over de geschiedenis met vele zeer fraaie foto’s.

Link naar de webpagina: www.landgoed-zuylestein.nl

Afb. 2. In korte tijd voltrok zich deze ramp voor de eeuwenoude aanleg van Zuylestein. Foto met hartelijke dank aan Landgoed Zuylestein.
Afb. 3. Ontworteld en geveld: een hele rij bosreuzen is gesneuveld in deze zware storm. Foto met hartelijke dank aan Landgoed Zuylestein.