Lezing ‘Anna en haar kleindochter’ zondag 3 maart Museum Nienoord

Afb. Anna van Ewsum bracht als erfdochter Nienoord in het bezit van het adellijke geslacht Van Inn- en Kniphausen.

Op de Groninger borg Nienoord, waar het Nationaal Borg & Rijtuigmuseum gevestigd is, woonde eeuwenlang de adellijke geslachten Van Ewsum en Van Inn- en Kniphausen. De erfdochter Anna van Ewsum bracht Nienoord door huwelijk in het laatstgenoemde geslacht.

Wouter van Schie is de auteur van ‘Anna van Ewsum. Haar afkomst, haar leven, haar wereld’ en geeft op zondag 3 maart een lezing in Museum Nienoord over Anna van Ewsum en haar oudste kleindochter, Anna Wilhelmina van In- en Kniphausen. Deze Anna Wilhelmina had een nogal triest leven en stierf jong. In zijn lezing gaat de spreker onder meer in op de rechtszaak die zich speelde rond de scheiding van Anna Wilhelmina en haar echtgenoot Anton II des H.R. Rijksgraaf van Aldenburg. Deze Anton zou nadien hertrouwen en de vader worden van Charlotte Sophie des H.R. Rijksgravin von Aldenburg, die door de schrijfster Hella Haasse vereeuwigd werd in ‘Mevrouw Bentinck. Onverenigbaarheid van karakter & De groten der aarde’.

De aanvang is 14.30 uur en is gratis voor bezoekers van het museum die over museumjaarkaart beschikken. Voor anderen is de entree 5 euro. Vooraf aanmelden is gewenst, want vol is vol. Aanmelden kan via info@museumnienoord.nl of telefonisch via 0594-512260.