Like & Win (of mail): Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel

Afb. Op de voorzijde van het boek het intieme ‘Familieportret voor een groep bomen’ door Johann Friedrich August Tischbein.

T/m 19 januari is in het Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling ‘Tischbein en de ontdekking van het gevoel’ te zien. Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812) was portretschilder en schilderde vorsten, adel en rijke burgers in Duitsland, Nederland en andere landen. Met tussenpozen verbleef hij in Nederland en kreeg veel opdrachten aan het Stadhouderlijke Hof en bij de Nederlandse elite. Wie de namen van de geportretteerden op deze tentoonstelling ziet, ontdekt al snel bekende adellijk namen als Deutz van Assendelft, Boreel en Oranje-Nassau.

Like & Win (of mail)
Bij deze tentoonstelling verscheen dit begeleidende boek onder redactie van Josien Beltman en Paul Knobbe. Door dit bericht op de facebookpagina van de stichting Adel in Nederland te ‘liken’of door een mail te sturen naar info@adelinnederland.nl maakt u kans op dit geweldige boek! Meedoen kan tot vrijdag 1 november 2019 24.00 uur en over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

In dit zeer rijk geïllustreerde boek wordt het werk van Tischbein door verschillende schrijvers uitvoerig en zeer lezenswaardig besproken:
• Eenvoudig, eerlijk, gevoelig en vooral: natuurlijk – door Johann Friedrich August Tischbein in de buitenlucht geportretteerd (Paul Knolle)
• Tussen sentiment en humor – Johann Friedrich August Tischbein als schilder van het gevoel (Justus Lange)
• Verlangen naar echtheid en natuurlijkheid – ideeën over borstvoeding in de tijd van Tischbein en in de 21ste eeuw (Josien Beltman)
• Een reizend schilder als tooaangevend portrettist van hof en burgerij in de laatste jaren van de republiek – Tischbein in Nederland (Claire van den Donk en Rudi Ekkart
• Elegant en ontspannen – Tischbeins portretten van de Oranjes (Hanna Klarenbeek)
• Verknocht aan Holland – De Hessische Kunstenaarsfamilie Tischbein en haar fascinatie voor Nederland (Stefanie Rehm)

Een biografisch overzicht van Tischbein, het notenapparaat en de bibliografie maken het boek compleet. Tel daarbij de grote rijkdom op aan hoogwaardig beeldmateriaal van de vele door Tischbein geschilderde portretten en u heeft een boek dat bij u in de kast niet mag ontbreken!

Bent u niet de gelukkige winnaar, maar wilt u het boek wel bestellen? Kijk dan op de website van uitgeverij Waanders & de Kunst voor meer informatie en bestelmogelijkheid https://www.waandersdekunst.nl/johann-friedrich-august-tischbein.html

Ook benieuwd naar deze tentoonstelling – de eerste Tischbein tentoonstelling in Nederland sinds 1987! – kijk dan op https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2441/nl/tischbein-en-de-ontdekking-van-het-gevoelnbsp voor meer informatie en bezoekmogelijkheden.