Livestream afscheid H.M. Queen Elizabeth II

Afb. 1. Op de eerste rij links v.r.n.l.: Koningin Margarethe II van Denemarken & Kroonprins Frederik, Koning Carl XVI Gustaf van Zweden & Koningin Silvia, Koning Willem-Alexander der Nederlanden & Koningin Máxima en Prinses Beatrix. Volgens wijlen Koningin Elizabeth ben je geroepen tot je ambt en blijf je je hele leven Koning/Koningin. Hoewel Prinses Beatrix in 2013 abdiceerde, bleef zij in de ogen van de Engelse Vorstin in anciënniteit de op twee na langst regerende in deze rij. Daarbij waren Beatrix, Margarethe en Elizabeth de enige gelijktijdige regerende Koninginnen in Europa (Andy Warhol maakte een serie ‘Reigning Queens’, waarbij de vierde regerende Koningin Ntfombi Twala van Swaziland was). Last but not least telt ook de Orde van de Kousenband mee, waarbij Margarethe deze in 1979 kreeg, Carl Gustaf in 1983 en Beatrix in 1989 (Willem-Alexander kreeg hem in 2019). Screenshot met dank aan de BBC.

Via deze link kunt u de livestream van vandaag van de afscheidsdienst van H.M. Queen Elizabeth terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=V_gy9DFtw5U

Afb. 3. Langs de laan naar Windsor Castle: Emma, het laatste rijpaard van Koningin Elizabeth. Screenshot met dank aan de BBC.
Afb. 3. Na het verwijderen van de regalia (de kroon, de scepter en rijksappel, symbolen van het koningschap) brak de Lord Chamberlain zijn staf als teken van het definitieve einde van de regering van H.M. Koningin Elizabeth II en daalde haar kist als gewone stervelinge af in de grafkelder. De Lord Chamberlain is Sir Andrew Parker, 1st Baron Parker of Minsmere, GCVO, KCB, PC. Op 29 januari 2021 kreeg hij deze persoonlijke, niet-erfelijke titel als dank voor zijn verdiensten als directeur-generaal van MI5, de Britse Security Service en hij nam vervolgens zitting in het House of Lords. Op 1 april volgde zijn benoeming tot Lord Chamberlain. Screenshot met dank aan de BBC.