Maartuitgave digitale magazine AiN: boordevol verhalen, informatie en foto’s

Afgelopen week kregen de donateurs van AiN het maartnummer toegestuurd, dat weer vol adellijke verhalen staat en rijk geïllustreerd is.

In het hoofdartikel dit keer het verhaal door André Buwalda over de zoektocht naar de 17e eeuwse Friese edelman Schelte van Aysma, die in mei opnieuw wordt bijgezet in Schettens.

Ook zijn er weer nieuwe verhalen in de vaste rubrieken:
Moord & Brand: Graaf Van Randwijck en het springen van het kruitschip. Het verhaal bij een voorwerp: het grafplaatje van Floris baron van Pallandt, heer van Hagen (1835-1902). Een nieuw gestarte rubriek is Bijzonder verleden, waarin het verhaal verteld wordt over de Hertogin-Regentes van Parma.

Er wordt uitgebreide informatie gegeven over drie verschillende tentoonstellingen, waarbij u nadere informatie krijgt over Wytze van Cammingha (1592-1641), de Gravin van Holderness (1720-1801) en de douairière Lopez Suasso (1816-1890).

Afb. 2. Uitgebreide informatie over de tentoonstelling in Museum Van Loon met het bijzondere verhaal bij het portret van de Gravin Van Holderness.

De Stichting Cultuur Historisch Fonds Boreel heeft dankzij een tip van AiN een familieportret van Jacob Boreel (1711-1778) kunnen aankopen en het verhaal over Jacob Boreel leest u in het magazine. Ook dit keer is er een lezenswaardige bijdrage van jonkheer Dolph Boddaert, die een artikel schreef over de Parmezaanse titels van de familie De Bourbon de Parme.

Afb. 3. Bijzondere aankoop van Stichting Cultuurhistorisch Fonds Boreel: het portret van Jacob Boreel. In het magazine zijn levensverhaal.

Natuurlijk is er ook nu weer genealogisch nieuws met een overzicht van geboortes in de families Van het Kaar-Van Verschuer, Von Doderer, Van Boetzelaer van Oosterhout, Van Isselmuden, Quarles van Ufford, Van Dijk-Van den Bosch en De van der Schueren en huwelijken in de families Krayenhoff-Phayre en Hooft Graafland-Dijkmans van Gunst.

Ook is er een overzicht van overledenen in de families De Vos van Steenwijk, Van Coeverden, Quarles van Ufford, Van den Brandeler, Van Randwijck, Barnaart, Van Hogendorp, Collot d’Escury, Van den Berch van Heemstede, Von Quadt zu Wykradt und Isny, Van Eysinga, De Marchant et d’Ansembourg, Von Mühlen, Van Hövell tot Westerflier, De van der Schueren, Van Baerdt van Sminia, Teding van Berkhout, De Savornin Lohman, Van Boetzelaer, Van Karnebeek, Rutgers van Rozenburg en Van Voorst tot Voorst.
Wat de rubriek Huwelijken opnieuw extra bijzonder maakt, is dat beide echtparen hun medewerking verleenden en een foto ter beschikking stelden van hun mooiste dag. Hierbij nogmaals heel hartelijk dank aan de echtparen Krayenhoff-Phayre en Hooft Graafland-Dijkmans van Gunst, die we hierbij nog vele gelukkige jaren samen toewensen!

Wilt u dit digitale magazine ook ontvangen? Word dan voor 17,50 euro per jaar donateur. Door donateur te worden, ontvangt u 4 keer per jaar het digitale magazine in uw mailbox en heeft u daarnaast voorrang bij en korting op onze excursies! Meer weten? Stuur dan een mail naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl.