Museum Van Loon verwerft collectie tekeningen door Pieter van Loon dankzij schenking

Afb. Jonkheer Pieter van Loon (1801-1873) was naast ingenieur Waterstaat zeer actief als tekenaar. Zijn huwelijk met jonkvrouwe Theodora Johanna Calkoen (1802-1879) bleef kinderloos, maar hij leeft voort in zijn omvangrijke erfenis van tekeningen, die een uniek tijdsbeeld biedt.

Museum Van Loon heeft een bijzondere schenking ontvangen met tekeningen van jonkheer Pieter van Loon (1801-1873). Een particuliere schenker heeft het museum 757 tekeningen van de 19e-eeuwse allestekenaar aangeboden. De tekeningen, zowel in albums als op losse bladen, zijn complementair aan de bestaande museumcollectie van ruim 1.000 werken van jonkheer Pieter van Loon. De nieuwe aanwinst is vanaf 15 februari te zien in de tentoonstelling Pieter van Loon: tekenaar in het hart van de 19e eeuw. Directeur Gijs Schunselaar: ‘Wij zijn enorm verheugd deze collectie toe te mogen voegen aan de onze. De afgelopen weken, in aanloop naar de tentoonstelling, is er achter de schermen gewerkt om dit mogelijk te maken. Fijn dat we nu kunnen melden dat dit gelukt is, en dat het publiek direct van deze nieuwe toevoeging aan de collectie kan genieten’.

In de tentoonstelling Pieter van Loon: tekenaar in het hart van de 19e eeuw wordt een kaleidoscopisch overzicht gegeven van meer dan 100 tekeningen uit de collectie van Museum Van Loon. Terwijl de 19e eeuw zich in rap tempo ontpopte als een tijdperk van grote veranderingen op economisch, staatkundig en sociaal opzicht, trok jonkheer Pieter van Loon door Europa met schetsboek en pen. Mensen, gebouwen, alledaagse straattaferelen en technische ontwikkelingen: niets ontsnapte aan zijn blik. Het kwetsbare werk, dat hij voornamelijk tussen 1840 en 1870 maakte, wordt slechts sporadisch tentoongesteld. Om zoveel mogelijk tekeningen te kunnen tonen aan het publiek, wordt de tentoonstelling iedere twee weken vernieuwd met een verse selectie van tekeningen uit de nog complete schetsboeken waarmee Pieter ooit door Europa trok. De tentoonstelling geeft hiermee een prachtige en persoonlijke inkijk in het hart van de 19e eeuw.

Museum Van Loon organiseert een aantal workshops tijdens de tentoonstelling. Bekende tekenaars geven een masterclass midden in de tentoonstellingsruimte. De eerste workshop wordt gegeven door tekenaar Jan Rothuizen, bekend van o.a. de Volkskrant en De Zachte Atlas van Amsterdam. Zijn scherpe en precieze stadstekeningen kunnen gezien worden als plattegronden van het stadsleven. Aanmelden voor de workshops is niet mogelijk, via Facebook worden de data bekend gemaakt en kunnen geïnteresseerden kans maken op een plekje in de workshop.

In het grote kijkboek Dwars door Amsterdam heeft architect Simone Bijlard dwarsdoorsnedes getekend van 10 iconische gebouwen in Amsterdam, waaronder Museum Van Loon. De originele en precieze tekeningen van Bijlard zijn een moderne variant op historische stadsgezichten. Het boek dat wordt uitgegeven door Querido wordt tijdens de tentoonstelling gepresenteerd in het museum en is vanaf april te koop in de boekhandels.

Speciaal voor de gelegenheid is Pieter van Loon online gegaan met zijn eigen Instagram account @jonkheerpietervanloon. Via dit kanaal roept hij ons, de chroniqueurs van deze tijd, op om vast te leggen wat óns opvalt aan de wereld om ons heen.

De Tentoonstelling Pieter van Loon: tekenaar in het hart van de 19e eeuw is vanaf 15 februari t/m 13 mei 2019 in Museum Van Loon in Amsterdam te zien. Kijk voor meer informatie op www.museumvanloon.nl.