Nederlandse adel en de Militaire Willems-Orde

Afb. De Militaire Willems-Orde 4e klasse. Foto met dank aan https://www.defensie.nl/onderwerpen/onderscheidingen/militaire-willems-orde.

Vandaag reikt Z.M. de Koning aan majoor-vlieger Roy de Ruiter (36) de Militaire Willems-Orde der vierde klasse uit. Hij verdiende de hoogste dapperheidsonderscheiding met zijn optreden als Apache-vlieger in Afghanistan. Het gaat om meerdere heldhaftige daden in de periode dat Nederland verantwoordelijk was voor de militaire inzet in de provincie Uruzgan (2006-2010). Lees meer over hem op https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2018/06/18/apache-vlieger-roy-de-ruiter-wordt-nieuwe-drager-militaire-willems-orde.

In 1815 werd de Militaire Willems-Orde ingesteld door Koning Willem I als erkenning voor moed, beleid en trouw in de strijd. Vanaf de oprichting zijn er vele leden van de Nederlandse adel onderscheiden met deze orde. Van de 80 Commandeurs behoorden er 22 tot de Nederlandse adel, van de Ridders 3e klasse waren dat er 43 van de 385 en het aantal ridders 4e klasse bedraagt ruim 120.

Tot de families met de meeste Ridders 3e klasse behoren onder meer de baronnen Van Aerssen Beyeren van Voshol, de baronnen De Constant de Rebecque, de baronnen Van Heeckeren, de baronnen Van Heerdt en de jonkheren Tindal met ieder vier Ridders. Koplopers zijn de jonkheren Van der Wyck met zes Ridders in de familie en de graven Van Limburg Stirum met acht Ridders. De laatste edelman die deze onderscheiding heeft gekregen, was de verzetsheld Pierre Louis d’Aulnis de Bourouill (1918-2012).

Link naar meer informatie over Pierre Louis baron d’Aulnis de Bourouill met een filmpje: https://historiek.net/verzetsman-daulnis-de-bourouill-93-overleden/18450/.