Olympische Winterspelen 1936: mr. Willem Johan Gijsbert baron Gevers, heer van Kethel en Spaland (1911-1994)

Afb. Mr. Willem Johan Gijsbert baron Gevers, heer van Kethel en Spaland (1911-1994). Afb. met dank aan het RKD in Den Haag.

Willem Gevers was een telg uit een Rotterdams regentengeslacht en in 1815 werd een voorvader in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer. In 1857 werd aan zijn grootvader de titel van baron bij recht van eerstgeboorte verleend en Willem Gevers werd na het overlijden van zijn vader de derde opeenvolgende in de familie met de titel baron.

In 1936 deed hij mee aan de Olympische Winterspelen bij het onderdeel bobsleeën samen met Samuel J. Dunlop. In de krant kon men over hun deelname lezen: ‘De Nederlandsche bob startte met W.J. baron Gevers als bestuurder en S.J. Dunlop als remmer. Onze bob maakte een vrij goede tijd van 1 min. 31.44 sec.’, maar het werd uiteindelijk de 10e plaats van de tweeëntwintig deelnemers.

Na de Olympische Winterspelen vervolgde baron Gevers zijn diplomatieke carrière en werd tenslotte H.M. ambassadeur bij het Hof van St. James te Londen en te Reykjavik.