Onbekend damesportret Winterveiling Venduehuis 21 en 22 februari

Afb. De onbekende dame. Kavel 88 in de Winterveiling van het Venduehuis op 21 en 22 februari.

Op 21 en 22 februari vindt bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag de Winterveiling plaats, waarbij dit portret van een onbekende dame geveild zal worden. Drs. Philomeen van ’t Hooft van het Venduehuis is benieuwd of iemand de identiteit kan achterhalen en schreef er het onderstaande verhaal over.

Je ziet wel eens portretten van onbekende personen waarvan je denkt: het moet toch mogelijk zijn de naam van de geportretteerde te achterhalen. Dat geldt ook voor dit ovale portret van een, ons onbekende, Elegante dame met parelcollier door JOSEPH DÉSIRÉ COURT (Rouen 1797 – Parijs 1865).

COURT studeerde aan de École des Beaux Arts in Parijs en later in Rome. Hij maakte furore met schilderijen met historische onderwerpen; zijn schilderij ‘De dood van Caesar’ hangt in het Louvre. In zijn latere jaren maakte COURT vooral portretten van hooggeplaatste personen, prinsen en hovelingen, al dan niet in opdracht van Louis Philippe I, koning van Frankrijk tussen 1830-1848.

De dame op dit portret heeft mogelijk behoord tot die hofkringen. Zij is getooid met massa’s parels. In het haar is een streng parels gevlochten. Om haar hals draagt ze één of meerdere parelsnoeren; we tellen tenminste 5 rijen. Haar fraaie kanten sjaal wordt op de borst bijeengehouden door een imposante ‘Devant de Corsage’. Een Devant de Corsage is een grote, meestal driehoekige broche die laag en midden op de borst wordt gedragen. Het sieraad is vaak voorzien van afhangende parels of edelstenen die tot aan de maag reiken, vandaar dat het sieraad in het Engels wel Stomacher wordt genoemd. Op dit portret bestaat de broche uit een rozet met – mogelijk- saffieren waaronder drie grote parels hangen. Het blauw van de saffieren komt terug in de ogen van de dame die zittend voor een wijnrode draperie is afgebeeld.

Wie weet welke naam deze elegante, rijk geklede dame draagt met haar licht melancholieke oogopslag en zachte glimlach, mag zich melden. ‘Elegante dame met parelcollier’ door JOSEPH COURT wordt geveild als kavel 88 in de Winterveiling op 21 en 22 februari aanstaande.

Link naar de website van het Venduehuis der Notarissen: https://www.venduehuis.com/