Online symposium Ongenode Gasten: vr. 18 dec. 13.30 uur

Afb. Symposium Ongenode Gasten: een samenwerking tussen de Dutch Castle Foundation en de Werkgroep Adelsgeschiedenis.

Symposium Ongenode Gasten
Livestream op 18 december 2020 om 13:30 uur

Nederlandse Kastelenstichting en Werkgroep Adelsgeschiedenis presenteren, dit vanwege Covid-19 al twee keer uitgestelde symposium, via een livestream.

Onderzoekers; Conrad Gietman, Ingrid Jacobs, Elyze Storms-Smeets en Leo van Putten zullen in drie sessies reflecteren op drie verschillende thema’s. Fred Vogelzang zal de thema’s introduceren. Elke sessie wordt afgesloten met een tafelgesprek met de sprekers. Er kunnen via een live-chat vragen gesteld worden aan de sprekers. Na het symposium is er gelegenheid om in kleine groepje in zgn. ‘break-out rooms’, met de onderzoekers, na te praten.

De Tweede Wereldoorlog is van grote invloed geweest op de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Honderden zijn er geconfisqueerd. Sommige eerst door het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie van 1939, vervolgens door de Duitse bezetter en vanaf 1944 in toenemende mate door de geallieerde bevrijders. Die geschiedenis staat centraal op de studiedag Ongenode Gasten. Welke functies kregen kastelen en buitenplaatsen tijdens de oorlog? Wat waren de gevolgen voor militair gebruik, gedwongen ontruiming of confiscatie.? Hoe was het voor de eigenaren om huis en haard te delen met buitenlandse soldaten, als ze al niet geheel uit hun woning werden verjaagd? Wat waren de materiële gevolgen voor huis en inboedel?
Na 1945 bleven veel huizen (zwaar) beschadigd achter. Voor veel eigenaren aanleiding om te besluiten hun bezit af te stoten. Het begin van een grote golf van herbestemmingen: de gevolgen van de oorlog zijn tot op heden voelbaar.

Voor meer informatie en aanmelden zie: https://www.kastelen.nl/_kastelen/content/ongenode-gasten-2020.html