Online veiling Venduehuis: het portret van een vrouw door Johan Heinrich Neuman

Afb. Portret van een dame uit een gegoede familie in originele lijst. Gesigneerd J.H. Neuman 1874, 56 x 50 cm. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

T/m 6 mei vindt er een online veiling plaats bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag met o.a. dit portret uit 1874 door Johan Heinrich Neuman.

Johan Heinrich Neuman (1819-1898) werd geboren als zoon van de koopman Gerrit Neuman en Henriette Cornelia Nahuijs. Zijn moeder stamde uit een familie van dominees en meerdere nakomelingen werden in de 19e eeuw opgenomen in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Neuman volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie in Amsterdam en maakte naam met genrevoorstellingen en vooral portretten, waarmee hij een goede naam binnen de Nederlandse elite wist op te bouwen.

Hij portretteerde vele hoogleraren, leden van de Nederlandse adel en het Nederlands patriciaat. Voor de reeks Landcommandeurportretten van de Ridderlijke Duitsche Orde maakte hij meerdere portretten, waarbij de Landcommandeurs in harnas werden afgebeeld.

Toen hij in 1898 overleed, schreef men in de krant over hem: ‘Nog een andere kunstenaar is aldaar in dezer dagen, in 79-jarigen ouderdom, overleden; namenlijk de Heer J.W. Neuman, wiens goed gelijkenden portretstukken hem als zoodanig een zeer gunstigen naam hebben verschaft.

Benieuwd wat er verder op deze online veiling wordt aangeboden? Kijk dan in de online catalogus op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=206 of bezoek de kijkdag op zaterdag 4 mei in het Venduehuis der Notarissen in Den Haag tussen 12.00-16.00 uur (locatie Forepark, Oder 18). Kijk voor meer informatie op www.venduehuis.com.