‘Van Cuno aan Zijnen broeder Ernest…’

Afb. Mr. Cuno baron van Voorst tot Voorst, foto part. coll.
Afb. Mr. Cuno baron van Voorst tot Voorst, foto part. coll.

Mr. Cuno baron van Voorst tot Voorst werd geboren op 29 november 1847 op het huis Westerveld in Elden als zoon van Eduwardus Ludovicus baron van Voorst tot Voorst en Barbara Catharina Josephina barones van Voorst tot Voorst née Debets. Hij groeide op in een gezin waarin achttien kinderen werden geboren, maar waarvan de eerste vier al op zeer jonge leeftijd kwamen te overlijden.

Na een juridische studie vertrok hij naar Ned.-Indië en zijn broer Ernest Louis baron van Voorst tot Voorst bracht hem voor vertrek naar Nijmegen, zoals het achterschrift op deze foto vermeldt, die bij deze gelegenheid aan Ernest werd geschonken: “Van Cuno aan Zijnen broeder Ernest toen hij naar Indië den 15 Nov. 71 vertrok en door hem naar Nijmegen werd gereden.”

In Indië werd hij eerst 3e substituut-griffier bij het hooggerechtshof en later 1e commies bij het departement van Justitie te Batavia. Het familieboek noemt hem “…een zeer bekwaam en veelbelovend man, die echter door ziekte gedwongen werd te repatriëren.”

Teruggekeerd in Nederland overleed hij hier op het ouderlijk huis Westerveld op 5 maart 1874 nog maar zesentwintig jaar oud. Wat bleef, is deze foto en de herinnering aan twee broers die het begin van een spannende wereldreis deelden.