Op stand aan de wand: het portret van Henriette Agnes van der Capellen

Afb. ‘Henriett Angnis van den Capellen. Dogter tot den Boedelhoff. Sterft 1736’. Foto met hartelijke dank aan Derksen Veilingbedrijf in Arnhem/www.derksen-veilingbedrijf.nl.

Afgelopen maandag werd bij Derksen Veilingbedrijf in Arnhem (https://www.derksen-veilingbedrijf.nl )dit portret geveild van Henriette Agnes van der Capellen. Zij werd geboren als dochter van Gerlach van der Capellen, heer van Rysselt en de Boedelhof, en Margaretha Schimmelpenninck van der Oye en bleef ongehuwd.

In de afgelopen jaren doken er op verschillende veilingen portretten op uit de eens grote verzameling van de baronnen Van der Capellen, die een vrij compleet beeld bood van deze familie door de eeuwen heen. Sommige vonden een nieuw onderdak in de Musea Zutphen, de stad waar de familie eeuwenlang een zeer belangrijk rol speelde, andere kwamen in een stichting terecht of kregen een onbekend onderdak.

In één van de komende magazines van AiN het verhaal bij dit portret en een reconstructie van deze familiecollectie, die eeuwenlang bijeen bleef, maar in recente jaren op de veiling terechtkwam.

Het portret werd getaxeerd op 800-1300 euro en werd geveild voor 3400 euro.