Open Monumentendag 11 en 12 september: Slot Zuylen

Afb. Slot Zuylen was familiebezit sinds 1617 en werd tot 1951 bewoond door de baronnen Van Tuyll van Serooskerken, maar om de continuïteit van het kasteel en de inboedel te garanderen, werd het geheel vervolgens in 1952 in een stichting ondergebracht. Slot Zuylen is sindsdien opengesteld voor bezoekers.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag en in heel Nederland zijn dan monumenten toegankelijk, waaronder veel kastelen en buitenplaatsen’. Eén van de vele te bezoeken plekken op deze dagen is Slot Zuylen in Oud-Zuilen, vlakbij Utrecht.

Slot Zuylen, sinds de late zeventiende eeuw bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken, is zoals veel andere kastelen, paleizen en grachtenpanden in Nederland een zichtbaar, tastbaar overblijfsel van de vroegere welvaart en bloei van Nederland. Het slot is dankzij haar vroegere bewoner Belle van Zuylen ook een symbool voor vrijheid van vrouwen en verlichte ideeën geworden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slot in de achttiende eeuw gerenoveerd werd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De tentoonstelling ‘Slot Zuylen en Slavernij’ stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden.

Kijk voor meer informatie over Slot Zuylen en bezoekmogelijkheden op https://www.slotzuylen.nl

Kijk voor opengestelde monumenten in heel Nederland op https://www.openmonumentendag.nl/