Open Monumentendag 2016: 10 en 11 september (2)

Afb. Kasteel Eijsden, foto met dank aan www.bblemmens.nl.
Afb. Kasteel Eijsden, foto met dank aan www.bblemmens.nl.

Het komende weekend zijn vele monumenten in heel Nederland opengesteld, waarbij het thema dit jaar ‘Iconen en Symbolen’ is – een bij uitstek adellijk thema door onder meer de vele opengestelde kastelen, die met hun grachten, torens, tinnen en transen symbool staan voor adellijke representatie.

In Limburg zijn o.a. in de gemeente Eijsden-Margraten park en cour van kasteel Eijsden opengesteld. Het kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd en in de 18e verbouwd. In de 19e eeuw volgde een historiserende verbouwing in neo-renaissancestijl. Het kasteel vererfde eeuwenlang in de geslachten Huyn van Amstenraedt, De Lamargelle, Van Hoensbroeck en De Geloes. Door het huwelijk van Marie Ferdinande Augustine Cathérine Josephe Ghislaine gravin de Geloes (1881-1956) met Marcel Philippe Léon Graaf de Liedekerke de Pailhe (1875-1931) kwam het kasteel in het bezit van deze Belgische familie, die het nog steeds bezit en bewoont.

Het park is rond 1900 aangelegd door de destijds vermaarde tuinarchitect uit Frankrijk Duchêne, die ook bij de parkaanleg van kasteel Rechteren in Dalfsen betrokken was. In het park vindt men onder meer een ijskelder, een neo-rococo vijver, borstbeelden en tuinvazen.

Meer weten over opengestelde monumenten in heel Nederland of bij u in de buurt? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl/zoek/.