Open Monumentendag 2017 (1): 9 en 10 september

Afb. Het praalgraf van de graven Van Nassau La Lecq in de Dorpskerk van Ouderkerk a/d IJssel. Foto met hartelijke dank aan de heer Nico Holdermans.
Afb. Het praalgraf van de graven Van Nassau La Lecq in de Dorpskerk van Ouderkerk a/d IJssel. Foto met hartelijke dank aan de heer Nico Holdermans.

In het komende weekend zijn in heel Nederland vele monumenten opengesteld met als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ en wie in de gelegenheid is, moet zeker op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur eens gaan kijken in de Dorpskerk in Ouderkerk a/d IJssel. Deze kerk is één van de oudste kerken in Zuid-Holland en heeft een fraai interieur met mooie herenbanken vol houtsnijwerk met symboliek.

Funerair hoogtepunt in deze kerk is het praalgraf van de graven Van Nassau la Lecq, dat in al zijn hardstenen soberheid met marmeren doodssymboliek een ongekende grandeur uitstraalt. Het praalgraf werd in 1753 gebouwd voor de buitenechtelijke nakomelingen van Stadhouder Maurits, die zich naar hun heerlijkheid de Lek ‘La Lecq’ noemden. In totaal zijn in de grafkelder onder het monument 37 telgen uit deze tak bijgezet, waarvan de laatste in 1824. Dit betrof de kapitein Jan Floris Hendrik Carel graaf van Nassau la Lecq (1782-1824), die als enige van zijn geslacht in de Nederlands adel werd opgenomen, maar kinderloos overleed.

In de kerk zijn rondleidingen door de heer Nico Holdermans, die als geen ander de geschiedenis van dit monument en de kerk kent, en er is een tentoonstelling, waarop ook foto’s en filmmateriaal van de grafkelder te zien zijn.

Meer weten over opengestelde monumenten bij u in de buurt? Kijk dan op www.openmonumentendag.nl/zoek/.