Openstelling kapel kasteel De Haar: 29 t/m 31 oktober en 5 t/m 7 november

Afb. 1. Kasteel De Haar met links de kapel, waarvan de toren verhoogd werd om beter bij het silhouet van het kasteel te passen.
Afb. 1. Kasteel De Haar met links de kapel, waarvan de toren verhoogd werd om beter bij het silhouet van het kasteel te passen.

Vanaf 1892 werd kasteel De Haar herbouwd door Etienne Gustave Frédéric Baron van Zuylen van Nyevelt (1860-1934) en zijn vermogende echtgenote Helene Louise Caroline Betty Barones de Rothschild (1863-1947). Het voormalige dorpskerkje naast het kasteel kreeg vervolgens de bestemming als familiekapel.

Afb. 2. Het koor van de kapel met fraaie gebrandschilderde ramen.
Afb. 2. Het koor van de kapel met fraaie glas in lood ramen.

Na het overlijden van de oudste zoon Helin Salomon Gustave Marie Ghislain (1888-1912) door een ongeluk, werd de kapel een mausoleum, waarin eerst deze zoon en later zijn vader in fraaie sarcofagen zijn bijgezet. De hele kapel ademt de geschiedenis van de familie Van Zuylen van Nijevelt en dient als een plek van memorie, waarin de voorafgaande generaties met hun namen, het familiewapen Van Zuylen en de wapens van hun echtgenotes in de muren vereeuwigd zijn.

Meer weten over kasteel De Haar en de bezoekmogelijkheden? Kijk dan op www.kasteeldehaar.nl.

Op de afbeeldingen hieronder: de sarcofagen van vader en zoon Van Zuylen van Nijevelt.