Openstelling kapel kasteel De Haar: nog t/m zondag 22 januari!

Afb. 1. Kasteel De Haar met links de kapel, waarvan de toren verhoogd werd om beter bij het silhouet van het kasteel te passen.
Afb. 1. Kasteel De Haar met links de kapel, waarvan de toren verhoogd werd om beter bij het silhouet van het kasteel te passen.

Vanaf 1892 werd kasteel De Haar herbouwd door Etienne Gustave Frédéric Baron van Zuylen van Nyevelt (1860-1934) en zijn vermogende echtgenote Helene Louise Caroline Betty Barones de Rothschild (1863-1947). Het voormalige dorpskerkje naast het kasteel kreeg vervolgens de bestemming als familiekapel.

Afb. 2. Het koor van de kapel met fraaie gebrandschilderde ramen.
Afb. 2. Het koor van de kapel met fraaie glas in lood ramen.

Na het overlijden van de oudste zoon Helin Salomon Gustave Marie Ghislain (1888-1912) door een ongeluk, werd de kapel een mausoleum, waarin eerst deze zoon en later zijn vader in fraaie sarcofagen zijn bijgezet. De hele kapel ademt de geschiedenis van de familie Van Zuylen van Nijevelt en dient als een plek van memorie, waarin de voorafgaande generaties met hun namen, het familiewapen Van Zuylen en de wapens van hun echtgenotes in de muren vereeuwigd zijn. Hierdoor is deze kapel één groot eerbetoon aan het roemrijke familieverleden, dat bedoeld is om indruk te maken op de bezoeker.

Link naar meer informatie over deze kapel openstelling en de mogelijkheid om online kaarten te bestellen https://www.kasteeldehaar.nl/2023/01/11/openstelling-kapel/

Op de afbeeldingen hieronder: de sarcofagen van vader en zoon Van Zuylen van Nijevelt.