Openstelling Trompenburgh: 25 februari en 18 maart

Afb. De buitenplaats Trompenburgh, die vernoemd werd naar en gebouwd werd door admiraal Cornelis Tromp (1629-1691). Foto met dank aan www.monumentenbezit.nl.

Trompenburgh behoort tot de mooiste buitenplaatsen in ’s-Graveland en valt op door zijn bijzondere bouw met achthoekige koepel. Het huis kende in de loop der eeuwen meerdere families die het in bezit hadden, waaronder de familie Straalman. In 1771 werd het huis gekocht door mr. Matthijs des H.R. Rijksbaron Straalman (1722-1808), die onder meer burgemeester was van Amsterdam en op Trompenburgh overleed. Zijn zoon mr. Anne Willem baron Straalman (1758-1824) bekleede ook vele functies en werd in 1816 in de Nederlandse adel ingelijfd. Ook hij overleed op Trompenburgh en zijn erfgenamen verkochten het huis in 1827.

Op 16 juni 1827 werd ‘De gerenomeerde HEEREN-HUIZINGE, van de Hofstede Trompenburg’ in veiling gebracht met daarbij de tuinmanswoning, een boerenwoning, stallen en een koetshuis voor 12 paarden. De bijbehorende 19 bunder grond kon afzonderlijk gekocht worden, maar dan diende het huis wel ‘geamoveerd’ (gesloopt) te worden. Gelukkig vond Trompenburgh een koper, die het in zijn geheel kocht, waardoor het nu nog steeds te bewonderen is.

Op 25 februari en 18 maart is Trompenburgh beperkt opengesteld. Reserveren is noodzakelijk en kan via https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/schoonoord/agenda/kom-binnen-kijken-bij-trompenburgh-s-graveland.