
Dr. Clara Johanna Margaretha barones Sloet van Oldruitenborgh, geboren Nijmegen 19 juli 1938, dr. landbouwwetenschappen Wageningen 1976, oud-wetenschappelijk hoofdmedewerkster Landbouwhogeschool vakgebied Natuur- en Landschapsbeheer, overleden Hattem 2 mei 2025, dr. van ir. Jan Willem Gerard baron Sloet van Oldruitenborgh en Johanna Leonora barones van Dedem.
Clara Sloet studeerde landbouwwetenschappen in Wageningen en was oud-wetenschappelijk hoofdmedewerkster van de Landbouwhogeschool vakgebied Natuur- en Landschapsbeheer. Door erfenis van een oom kwam zij in het bezit van het 32 hectare grote Berg en Caterstee. Deze boerderij ligt nabij havezate Oldenhof, die eeuwenlang in het bezit was van de familie Sloet.
Voorvader Gerhard Sloet (1607-1681), heer van Oldenhof en Singraven, huwde in 1634 Johanna Florentina van Oer (1612-1665/1671) en in de akte van huwelijkse voorwaarden werd vermeld dat met de bouw van havezate Oldenhof zou worden begonnen. Gerhard Sloet was een man van aanzien en dit nieuwe huis paste bij zijn status als lid van de Ridderschap in Overijssel. Enkele jaren later werd hij bovendien gedeputeerde in de Staten van Overijssel en landrentmeester van Twente.
Door verkoop raakte Oldenhof in 1681 uit de familie, maar in 1825 kocht mr. Jan Willem baron Sloet van Oldruitenborgh (1792-1863) Oldenhof op een veiling voor 30.000 gulden en sindsdien bleef Oldenhof in het bezit van de familie Sloet. Eén van zijn kleindochters was Isabella Geertruida barones Sloet van Marxveld (1874-1973), die dame du palais hon. van de Koninginnen Wilhelmina en Juliana was en die betrokken was bij de opvoeding van prinses Juliana. Zij erfde in 1920 Oldenhof en liet na haar overlijden de keuze aan haar erfgenamen wie het wilde hebben. Haar neef ir. Jan Willem Gerard baron Sloet van Oldruitenborgh (1906-1994) nam deze verantwoordelijkheid op zich, om zo de historische band van de familie Sloet met Oldenhof voort te zetten. Hij bracht het huis met ruim twintig hectare grond in de Stichting ‘Den Oldenhof’ onder en zorgde voor een grondige restauratie van het huis, waarbij er vier appartementen in kwamen. Uit zijn huwelijk met Johanna Leonora barones van Dedem (1908-1996) werden vijf kinderen geboren, waarvan de oudste Clara Sloet is.
Na het overlijden van haar ouders ging zij in één van de appartementen op de Oldenhof wonen en nam zij het beheer op zich van Oldenhof. Zij doorbrak het besloten karakter van het landgoed en organiseerde vele educatieve projecten voor scholen, excursies, concerten, open-tuindagen en bijzondere bijeenkomsten. Iedere ochtend stond zij om half vijf op en werkte zich ‘de blubber’, zoals zij dat zelf noemde, om Oldenhof in stand te kunnen houden.
Naast haar betrokkenheid bij Oldenhof was zij ook door vererving in het bezit gekomen van familieaandelen in Landgoed Den Aalshorst B.V. en ook hier toonde zij zich betrokken om dit culturele erfgoed in stand te houden voor de toekomst. Als oudste aandeelhoudster kreeg zij daarom in 2021 het eerste exemplaar aangeboden van het boek dat over de geschiedenis van dit huis en landgoed verscheen (zie: Boekennieuws: Den Aalshorst. Levensverhaal van een landgoed, door Jan ten Hove – Adel in Nederland)
In 2022 schonk zij Berg en Caterstee aan stichting ‘Den Oldenhof’. Als ‘een rentmeester van aardse bezittingen’ gaf zij ruim dertig hectare weg, die aan haar zorg waren toevertrouwd , en zelf zei zij hierover: “Het geeft een goed gevoel.” De stichting is dankzij deze schenking verzekerd van pachtinkomsten, die een bijdrage zullen leveren aan de instandhouding van havezate Oldenhof in Vollenhove. Met haar genereuze schenking heeft zij de toekomst van de eeuwenoude Oldenhof voor de komende generaties versterkt.
Op 2 mei 2025 kwam dr. Clara Johanna Margaretha barones Sloet van Oldruitenborgh op 86-jarige leeftijd te overlijden: ‘in volle overtuiging van leven na dit leven’ heeft zij ‘haar aardse lichaam verlaten’.
Link naar het PREMIUM artikel in De Stentor, waarin Clara barones Sloet van Oldruitenborgh geïnterviewd wordt over haar schenking: https://www.destentor.nl/steenwijkerland/barones-doet-haar-landgoed-bij-vollenhove-zomaar-cadeau-het-was-hier-ver-ruk-ke-lijk~a0d26cdd/
Link naar de website van Stichting ‘Den Oldenhof’: https://www.landgoedoldenhof.nl
Meer weten over Oldenhof? Lees dan ‘De havezaten in het land van Vollenhove en hun bewoners’, door jonkheer A.J. Gevers, A.J. Mensema en Js. Mooijweer, Alphen aan den Rijn, 2004.