Overleden: The Dowager Countess of Portland née Jenifer Hopkins

Afb. 1. Het familiewapen Bentinck, foto met dank aan www.bentinckarchief.nl.
Afb. 1. Het familiewapen Bentinck, foto met dank aan www.bentinckarchief.nl.

The Dowager Countess of Portland née Jenifer Hopkins, geboren Londen 13 mei 1936, overleden Slough (Berkshire, UK) 23 maart 2016, douairière Henry Noel des H.R. Rijksgraaf/Count Bentinck, 11th Earl of Portland, 11th Viscount Woodstock, 11th Baron of Cirencester.

Afb. 2. The Dowager Countess of Portland née Jenifer Hopkins, foto met dank aan Timothy Bentinck 12th Earl of Portland.
Afb. 2. The Dowager Countess of Portland née Jenifer Hopkins, foto met dank aan Timothy Bentinck 12th Earl of Portland.

In Memoriam
Jenifer (‘Jenny’) Hopkins werd geboren op 13 mei 1936 te Londen als dochter van Reginald Ernest Hopkins en Nancy Winifred Hopkins née Paige. Op 23 februari 1974 huwde zij in Nettleden Henry Noel des H.R. Rijksgraaf/Count Bentinck, die weduwnaar was van Pauline Ursula Mellowes. Hij stamde uit een oud Gelders adellijk geslacht, waarvan de stamvader voor het eerst in 1343 genoemd wordt. Zijn voorvader Hans Willem Bentinck (1679-1709) was een gunsteling van Koning-Stadhouder Willem III en ontving in 1689 de titels van Earl of Portland, Viscount Woodstock en Baron of Cirencester. De oudste zoon van Hans Willem Bentinck werd de stamvader van de Engelse tak van de in 2008 uitgestorven Dukes of Portland en een jongere zoon werd de stamvader van de grafelijke Bentincks in Nederland.

In de 19e eeuw splitste de grafelijke Bentincks in Nederland zich in twee takken: uit de jongste tak werden meerdere telgen met de titel van graaf ingelijfd in de Nederlandse adel, maar deze tak stierf in 2015 uit. De oudste tak vestigde zich in het Verenigd Koninkrijk, waar het hen volgens het besluit van Koningin Victoria uit 1886 vergund was de titel van Count (graaf – red.) te voeren.

Jenifer Countess Bentinck vestigde zich met haar echtgenoot in Devon en hier zetten zij samen een zelfvoorzienend bedrijf van ruim vier hectare op met een gastenhuis, dat zij met groot succes wisten te leiden. Toen met het ouder worden van haar echtgenoot het werk te zwaar werd, verhuisden zij naar ‘Little Chudworthy’, een sfeervolle en rietgedekte boerderij in Noord-Devon en hier wijdde haar echtgenoot zich aan het schrijven. In 1990 kwam de 9th Duke of Portland te overlijden, die tegelijk 10th Earl of Portland was. Over de 9th Duke zei zijn echtgenote eens: “He is so poor, he has to drive his own Rolls.” Door dit overlijden werd Jenifer The Countess of Portland, omdat haar man nu opvolgde als 11th Earl of Portland, 11th Viscount Woodstock en 11th Baron of Cirencester.

Afb. 3. Henry Noel Bentinck, 11th Earl of Portland, foto met dank aan Timothy Bentinck 12th Earl of Portland.
Afb. 3. Henry Noel Bentinck, 11th Earl of Portland, foto met dank aan Timothy Bentinck 12th Earl of Portland.

Haar echtgenoot nam vervolgens zitting in The House of Lords en in zijn maiden speech riep hij zijn collega edelen op om het voortouw te nemen in het milieudebat en “to keep their ‘green’ hat on always”. Hij vond dat het niet bij praten over duurzaamheid kon blijven, maar dat zij het voortouw moesten nemen en werken aan een economie die het milieu ondersteunde. Zij moesten de mensen laten zien dat de vooruitgang niet langer onze belangen diende, maar deze juist bedreigde. Link naar zijn maiden speech op YouTube: www.youtube.com/watch?v=Ko_798XXHMc.

In 1997 overleed haar echtgenoot op zevenenzeventigjarige leeftijd en werd zij The Dowager Countess of Portland. De enige zoon van haar echtgenoot uit diens eerste huwelijk, de acteur Timothy Bentinck, volgde zijn vader in diens titels op en werd 12th Earl of Portland. Op 23 maart 2016 overleed zijzelf vredig in het Wexham Park Hospital in Slough. The Dowager Countess of Portland née Jenifer Hopkins werd negenzeventig jaar en wordt diep betreurd door haar stiefzoon, -dochters, kleinkinderen en verdere familieleden. De begrafenis vond plaats op 12 april in Christ Church Chorleywood.

Foto’s en informatie mede met dank aan Tom Read op de website van Timothy Bentinck 11th Earl of Portland: http://www.henrybentinck.com/#obituary.

Annonce van het overlijden met dank aan www.nobiliana.de.