Overleden: Valéry Giscard d’Estaing (1926-2020)

Afb. Het huwelijk Giscard d’Estaing-Sickinghe in 1984 met de wederzijdse ouders en op de voorgrond de bruidskinderen v.l.n.r. Sébastien Prins Poniatowski (zijn grootvader was minister van Binnenlandse Zaken onder president Valéry Giscard d’Estaing), Camille Laborde en jonkvrouwe Magali Hooft Graafland, foto met dank aan Jhr.mr. F.O.J. Sickinghe, Liefde en leed gedurende zeven eeuwen in Groningen en de Ommelanden en daarbuiten. Het Groninger geslacht Sickinghe (Naarden, 1999).

Valéry Marie René Georges Giscard d’Estaing was in de jaren 1974-1981 President van Frankrijk. Ondanks zijn fraaie dubbele achternaam behoort zijn familie niet tot de Franse adel. In 1922 kreeg zijn familie toestemming om d’Estaing aan de familienaam toe te voegen en dit was een familie waaruit men in de vrouwelijke lijn stamde. In 2005 kocht Valéry Giscard d’Estaing samen met zijn broer en een neef het kasteel d’Estaing.

Zijn echtgenote, Anne Aymone Marie Josèphe Christiana Sauvage de Brantes, was de dochter van François Marie Joseph Abel Henri Comte (Graaf) de Brantes en Aymone Marie Sylvie Renée de Faucigny-Lucinge. De familie Sauvage de Brantes verkreeg in 1898 pauselijke adeldom met de titel Markies. De naam De Brantes was een naam die ontleend werd aan een uitgestorven adellijke familie, waaruit de familie Sauvage in de vrouwelijke lijn stamde. De Chef de Famille van de Franse adellijke familie De Faucigny-Lucinge heeft de titel Prins.

De oudste zoon van Valéry Giscard d’Estaing, Henri Marie Edmond Giscard d’Estaing, huwde in 1984 de Nederlandse jonkvrouwe Wilhelmine Jeanne Mathilde Elisabeth Sickinghe, telg uit een oudadellijke Groninger familie.

Link naar de site van de NOS met foto’s van de begrafenis https://nos.nl/artikel/2359382-franse-oud-president-giscard-d-estaing-in-besloten-kring-begraven.html