Pop-up Museum Oud Amelisweerd

Afb. 1. Oud Amelisweerd is schilderachtig aan de Kromme Rijn in Bunnik gelegen.

Oud-Amelisweerd werd in 1770 gebouwd als zomerverblijf voor Gerard Godard baron Taets van Amerongen (1729-1804), telg uit een oud-adellijke Utrechtse familie, en zijn echtgenote Anna Susanna Hasselaer (1730-1788). Nadien kwam het in het bezit van hun zoon jonkheer dr. Gerard Arnoud Taets van Amerongen (1754-1823) en echtgenote Carolina barones van der Duyn (1753-1817). Twee van zijn kinderen werden hier zelfs geboren, maar in 1808 verkocht hij het aan Koning Lodewijk Napoleon, die het slechts twee jaar in zijn bezit had.

In 1810 werd het gekocht door jonkheer mr. Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein, heer van Drakestein en de Vuursche (1792-1834), die gehuwd was met Henriette Hoffmann (1775-1839). Hij stamde uit een familie van brandewijnstokers en hij werd zelf onder meer advocaat en burgemeester van Utrecht. In 1829 werd hij in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer. Na zijn overlijden werd hij in het bezit van Oud-Amelisweerd opgevolgd door zijn zoon jonkheer Hendrik Willem Bosch van Drakestein (1805-1883), die ongehuwd was en op het huis overleed.

Afb. 2. Een detail van één van de fraaie behangsels in huis Oud Amelisweerd.

De nieuwe heer van Oud-Amelisweerd werd zijn neef jonkheer mr. Wilhelmus Johannes Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1829-1899), die lid van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Utrecht was en daarnaast curator van de Utrechtse Hogeschool. Uit zijn huwelijk met jonkvrouwe Anna Catharina van de Poll (1833-1916) werden vijf kinderen geboren en hun nakomelingen bezaten gezamenlijk Oud-Amelisweerd tot zij het in 1951 verkochten. De tak Bosch van Oud-Amelisweerd is in 1988 uitgestorven, maar de jonkheren Bosch van Drakestein leven voort.

In Pop-up Museum Oud Amelisweerd word je verrast met wisselende tentoonstellingen. Unieke objecten uit de depots van de Utrechtse kasteelmusea kasteel Amerongen, Huis Doorn, kasteel De Haar en Slot Zuylen – die normaal gesproken niet te zien zijn voor het publiek – worden samen met moderne kunst en design getoond tussen de fraaie 18e en 19e-eeuwse behangsels die de muren van het landhuis sieren. Pop-up Museum Oud Amelisweerd is een knooppunt waar mens, natuur, kunst en geschiedenis elkaar ontmoeten. Laat je verrassen door de wonderkamers daar!

Link naar de website met meer informatie over bezoekmogelijkheden www.popupmoa.nl

Afb. 3. Wonderschone behangsels vormen de achtergrond voor voorwerpen uit de depots van kasteel Amerongen, Slot Zuylen, Kasteel De Haar en Huis Doorn, die u normaal gesproken niet te zien krijgt.