Pringle vs. Pringle: titel dankzij DNA-onderzoek

AiN werd gisteren voor het radioprogramma Sportzomer 2016 op NPO radio1 geïnterviewd over deze zaak in het Verenigd Koninkrijk: www.nporadio1.nl/sportzomer-2016/onderwerpen/362477-dna-test-voor-britse-adel.

De accountant Norman Murray Pringle, nakomeling van een jongere zoon van Sir Norman Robert Pringle of Stichill, 8th Baronet (1871-1919), ontdekte dankzij een DNA project in zijn familie dat de oudste zoon en opvolger als Baronet onmogelijk de biologische zoon kon zijn.

Murray Pringle maakte er een rechtszaak van en met succes: niet zijn achterneef Simon Robert Pringle, maar hij wordt nu de nieuwe Sir en Baronet. Het predicaat ‘Sir’ met het achtervoegsel ‘Baronet’ achter de familienaam is overigens een niet-adellijk, erfelijk predicaat.

De rechter zei in zijn uitspraak: “Het ontbreken van wetenschappelijk bewijs in het verleden betekende dat het vermoeden van legitimiteit zelden kon worden weerlegd en claims op basis van beweringen dat onregelmatige voortplanting in het verre verleden had plaatsgevonden, waren bijzonder moeilijk vast te stellen. Nu niet meer. Het is niet aan de Raad om een standpunt te geven over wat het sociaal beleid zou moeten zijn uit. Zij neemt nota van de mogelijkheid van DNA-bewijs om een familie-opvolging vele generaties terug in het verleden te heropenen. Of dit een goede zaak is en of er wettelijke maatregelen nodig zijn om onroerend goed transacties te beschermen in het verleden, de rechten van de vermeende begunstigde van een trust van het pand, en de reeds lang bestaande verwachtingen van een familie, zijn vragen voor anderen om te overwegen.”

De eerste Baronet was Sir Robert Pringle of Stichill, 1st Baronet, die in de 17e eeuw leefde en parlementslid was. Stichill was een familiebezitting van de Pringles en werd in 1628 door een voorvader gekocht.

Link naar een artikel in The Guardian: www.theguardian.com/law/2016/jun/20/dna-evidence-proves-accountant-heir-scottish-baronetcy-stichill