Prinsjesdag 2018: grootmeesteres barones Van Zuylen van Nijevelt en kamerheer jonkheer De Wijkerslooth de Weerdesteyn groeten het vaandel

Afb. 1. Grootmeester drs. Jan Th. Versteeg en grootmeesteres drs. Bibi barones Van Zuylen van Nijevelt groeten het vaandel. Screenshot met dank aan de NOS.

Drs. Maria Louise Alexandra (‘Bibi’) barones van Zuylen van Nijevelt née jonkvrouwe den Beer Poortugael is vandaag op Prinsjesdag aanwezig in haar functie als grootmeesteres en op dit screenshot verlaat zij net Paleis Noordeinde, samen met grootmeester drs. Jan Versteeg.

De grootmeesteres is gehuwd met Philip Hugo baron van Zuylen van Nijevelt, directeur van het vakantie- en attractiepark Duinrell. Zijn voorvader Philip Julius graaf van Zuylen van Nijevelt (1743-1826) werd in 1822 door Koning Willem I erkend in de Nederlandse adel met de titel baron en barones voor zijn nakomelingen, terwijl hijzelf de titel graaf kreeg. Deze titel vererft sindsdien door eerstgeboorterecht op de oudste zoon.

Afb. 2. De grootmeester en grootmeesteres in de Galacoupé, wachtend op vertrek vanaf paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Screenshot met dank aan de NOS.

Waarom Bibi barones is en nog geen gravin
Onlangs overleed de vader van Philip Hugo, Hugo Robert Joan graaf van Zuylen van Nijevelt (1929-2018). Hij was de 5e opeenvolgende in de familie met de titel graaf en Philip Hugo komt als oudste zoon nu in aanmerking om in deze titel op te volgen. Maar dat betekent nog niet dat hij en Bibi nu meteen de titel graaf en gravin hébben: eerst moet bij de Hoge Raad van Adel op verzoek officieel vastgesteld worden wie gerechtigd is in de familie om op te volgen. Pas daarna verleent de Raad agreatie van titelopvolging en kan de titel zowel in het filiatieregister van de Nederlandse adel als bij de gemeentelijke basisadministratie worden ingeschreven. Gezien het recente overlijden van hun (schoon)vader zal om die reden nog geen verzoek bij de Hoge Raad van Adel zijn ingediend en tot die tijd hebben Bibi en haar echtgenoot de titel baron en barones. Dat op de website van het Koninklijk Huis vandaag de titel gravin voor de grootmeesteres gebruikt wordt, moet als een hoffelijkheidsgebaar gezien worden.

Afb. 3. Kamerheer jonkheer ir. Roelof J. de Wijkerslooth de Weerdesteyn (links) en ceremoniemeester drs. Simon A. van der Burg groeten het vaandel.

Kamerheer jonkheer De Wijkerslooth de Weerdesteyn
Jonkheer ir. Roelof Jozef de Wijkerslooth de Weerdesteyn (1946), heer van Weerdesteyn, is oud-senior manager bij Unilever N.V. In de jaren 1991-2000 was hij directeur-generaal wetenschappen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van 2000-2012 was hij voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit. In 2008 werd hij benoemd tot kamerheer van Koningin Beatrix in de provincie Gelderland en sinds 2013 is hij kamerheer van Koning Willem-Alexander.

Nakomeling Willem van Oranje
Aardige bijzonderheid is, dat hij in de vrouwelijke lijn een wettige nakomeling is van Willem van Oranje: via zijn overovergrootmoeder Charlotte Antoinette Amélie Zéphyrine barones de Wijkerslooth de Weerdesteyn née Princesse de La Tremoïlle et de Thouars (1825-1879) stamt hij af van Charlotte Brabantina Gravin van Nassau (1580-1631), dochter van Willem van Oranje. Zij trad in 1598 in het huwelijk met Claude Hertog de La Tremoïlle en de Thouars (1566-1604).