Promotie Martin van den Broeke: buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820

Afb. Het boek dat tegelijk met de promotie verschijnt.
Afb. Het boek dat tegelijk met de promotie verschijnt.

Vandaag promoveert Martin van den Broeke op de Rijksuniversiteit Groningen op zijn onderzoek naar de buitenplaatsen op Walcheren.

In de zeventiende en achttiende eeuw werd Walcheren gekenmerkt door een bloeiende buitenplaatsencultuur met ongeveer 270 buitenplaatsen.

In zijn promotieonderzoek onderzocht hij de functies van de buitenplaatsen en de motieven van hun eigenaren om tot deze kostbare vorm van representatie over te gaan. Ook onderzocht hij de opkomst, bloei en verval van deze buitenplaatsencultuur.

Het is voor het eerst in Nederland dat in een hele regio onderzoek is gedaan naar buitenplaatsen in hun landschappelijke en sociale context. Vele buitenplaatsbezitters behoorden tot regentenfamilies die in de 19e eeuw geadeld werden met bekende namen als Van Citters, De Jonge, Van Doorn, Steengracht, enz.

De neerslag van dit belangrijke onderzoek is gepubliceerd in het boek ‘Het Pryeel van Zeeland’. Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820, door Martin van den Broeke, dat zojuist verschenen is.

Link naar bestelmogelijkheid van het boek: https://www.verloren.nl/boeken/2086/248/5871/cultuur-en-mentaliteit/ahet-pryeel-van-zeelanda-