Pronkharnas hertog Willem I van Gelre vanaf 31 maart te zien in kasteel Ammersoyen

Afb. 1. Replica van de toernooihelm van hertog Willem I van Gelre, te zien in de nieuw opengestelde poortkamer van kasteel Ammersoyen. Foto met hartelijke dank aan Aebele R.Trijsburg.

Op zondag 31 maart is op kasteel Ammersoyen de feestelijke aftrap van het nieuwe seizoen. Op deze dag wordt de poortkamer, die is ingericht met het replica pronkharnas en toernooihelm van hertog Willem I van Gelre, voor het eerst voor publiek geopend.

Samen met onder meer een film voor kinderen, een kaart met de steden en kastelen van het hertogdom Gelre en bijkomende verhalen, komt de geschiedenis van deze middeleeuwse hertog tot leven in het kasteel dat dankzij hem Gelders is gebleven.

Wie op 31 maart Ammersoyen vanaf 13.00 uur bezoekt heeft de primeur om de nieuw opengestelde poortkamer te bezichtigen. Deze dag vinden daarnaast ook de eerste ‘Middeleeuwse Ontmoetingen’ plaats. Enkele middeleeuwse kasteelbewoners zijn in het kasteel aan het werk en hebben veel te vertellen over het kasteelleven.

De expositie is tot stand gekomen dankzij de stichting Het Woud der Verwachting en met hulp van diverse donateurs. Beide pronkstukken zijn nu in langdurig bruikleen gegeven aan kasteel Ammersoyen van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Informatie: zondag 31 maart, 13.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen 9,50 euro, kinderen 4 t/m 18 jaar: 5,25 euro, museumkaarthouders en donateurs GLK: gratis. Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR, Ammerzoden. Meer informatie: www.glk.nl/ammersoyen en www.hetwoudderverwachting.nl

Afb. 2. Poortgebouw van kasteel Ammersoyen. Foto met hartelijke dank aan Mike Hermes.