Schenking: kabinetfoto’s jonkheren Ortt

Afb. De vier geschonken kabinetfoto's van leden van de familie Ortt en hun partners.
Afb. De vier geschonken kabinetfoto’s van leden van de familie Ortt en hun partners.

Enkele weken geleden werden vier fraaie kabinetfoto’s door een particulier aan AiN geschonken. Het betreffen foto’s van leden van de adellijke familie Ortt met hun partners. Het verzoek bij deze schenking aan AiN is om het verhaal bij deze foto’s te onderzoeken en te publiceren. Als stichting zijn wij buitengewoon blij met deze schenking en wij hopen u hier in de toekomst uitgebreider over te berichten.

Het geslacht Ortt kwam oorspronkelijk uit Antwerpen en Jean Ortt (1595-1654) vestigde zich als handelaar in granen en als lakenbereider begin 17e eeuw in Amsterdam. Hij was zeer succesvol en zijn nalatenschap werd op ruim 850.000 gulden geschat. In 1675 kocht zijn zoon, Johan I Ortt (1642-1701) de ruïne van kasteel Nijenrode en herbouwde het. Nijenrode zou tot in 1854 familiebezit blijven van het geslacht Ortt, dat in 1818 in de Nederlandse adel werd verheven met het predikaat jonkheer.

Op de groepsfoto staat jonkheer Jacob Reinoud Theodoor Ortt (1817-1887) met zijn echtgenote Leontine Louise Josephine de Raikem (1831-1915) en hun vijf kinderen. De foto werd blijkens het achterschrift ‘Souvenir du 25 Juin 1850-1875’ gemaakt ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijksfeest. De foto rechts betreft ‘Tante Santje Ortt’, die gehuwd was met een graaf Van Limburg Stirum. Het kleine jongetje links op de groepsfoto, zien we op de foto midden boven terug als jonggehuwde man met zijn echtgenote, een barones Van Boetzelaer. Nadat hij weduwnaar werd, hertrouwde hij een meisje Sluiter en zij staat op de foto linksboven afgebeeld.