Schenking Van Boecop portretten aan Museum Elburg

Afb. Op de achtergrond de geschonken portretten van baron en barones Van Boecop-Valette. Het portret van Louise de Bont-barones Van Boecop wordt gedragen door v.l.n.r. John Töpfer, Elsabé Kalsbeek-barones Schimmelpenninck van der Oije (voorzitter stichtingsbestuur Museum Elburg) en Anne-Marie van Hout (directeur Museum Elburg). Zij worden geflankeerd door leden van de familie Van Rijssen, die nakomelingen zijn van de familie Van Boecop.

De Stichting Adel in Nederland heeft in de afgelopen jaren verschillende schenkingen gedaan. Zo ontving Kasteel Rosendael enkele boeken, die uit de voormalige kasteelbibliotheek op een veiling werden aangeboden. Daarnaast werd een jeugdportret van jonkheer Carel Repelaer (1893-1976) aan Kasteel Keukenhof geschonken en kreeg de Hoge Raad van Adel een 18e-eeuwse gravure aangeboden van het Van Wassenaer-Obdam grafmonument in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Vorig jaar kocht AiN op een veiling twee portretten van baron en barones Van Boecop-Valette. Deze konden mede dankzij genereuze bijdragen van het Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, het Monumenten Adviesbureau (Nijmegen) en verschillende particulieren deskundig gerestaureerd worden door de heer R.C. Döderlein de Win.

De portretten zijn door AiN aan Museum Elburg aangeboden, omdat de familie Van Boecop nauw met de geschiedenis van Elburg verbonden is: de stad werd in de jaren 1393-1396 door een voorvader in opdracht van de hertog van Gelre ommuurd en herbouwd.

Vorige week zaterdag vond de officiële overdracht in Museum Elburg plaats. Na een welkomstwoord door Anne-Marie van Hout, directeur van het museum, vertelde John Töpfer, directeur AiN, het verhaal bij deze portretten. Hierna werden de portretten officieel overgedragen aan Elsabé Kalsbeek-barones Schimmelpenninck van der Oije, voorzitter van het stichtingsbestuur van Museum Elburg. Groot was de verrassing toen AiN nog een derde portret aanbood van een barones Van Boecop, dat onlangs op een veiling opdook.

Hierna was er voor de genodigden een speciale rondleiding door het museum en een stadswandeling, waarbij veel wetenswaardigheden over Elburg verteld werden. AiN kijkt terug op een zeer geslaagde dag en dankt Museum Elburg hartelijk voor de zeer gastvrije ontvangst!

Bent u ook benieuwd naar Museum Elburg? Zowel het museum als het stadje zijn een aanrader om te bezoeken. Kijk voor meer informatie op https://www.museumelburg.nl/