Symposium ‘Buitenplaatsbezoekers in de achttiende en negentiende eeuw’

Afb. 1. Kasteel Twickel vanuit de formele tuin gezien.
Afb. 1. Kasteel Twickel vanuit de formele tuin gezien.

Op vrijdag 30 september organiseert de Stichting Werkgroep Adelsgeschiedenis in samenwerking met de Stichting Twickel in de oranjerie van het kasteel een symposium over buitenplaatsbezoekers in historisch perspectief. Vandaag de dag zijn buitenplaatsen een populaire bestemming voor een cultureel dagje uit. Deze traditie gaat veel verder terug dan 2012, het Jaar van de Buitenplaats.

Twickel (2)
Afb. 2. De oranjerie van kasteel Twickel.

In de achttiende en negentiende eeuw waren buitenplaatsen geliefd onder hooggeplaatste heren en dames op reis. Velen beschreven hun ervaringen in dagboeken en reisverslagen. Met behulp van deze en andere bronnen kunnen we interessante vragen beantwoorden. Wat was de aantrekkingskracht van buitenplaatsen? Hoe gingen buitenplaatsbewoners om met bezoekers? Hoe ontwikkelde zich de interesse in de buitenplaats? En wat was de invloed van bezoeken aan buitenlandse buitenplaatsen op de Nederlandse buitenplaatscultuur?

Link naar meer informatie en mogelijkheid voor opgeven voor deelname: www.adelsgeschiedenis.nl/index.php/nl/symposia-de/119-symposium-buitenplaatsbezoekers-30-september-2016.

Afb. 3. De voorzijde van kasteel Twickel.
Afb. 3. De voorzijde van kasteel Twickel.