T/m 28 oktober: tentoonstelling in Vollenhove: Oldruitenborgh en Oranje

Afb. 1. De havezate Oldruitenborgh in Vollenhove, eeuwenlang in het bezit van het adellijke geslacht Sloet en tegenwoordig een hotel-restaurant.

Afgelopen zaterdag vond op havezate Oldruitenborgh de officiële opening plaats van de tentoonstelling Oldruitenborgh en Oranje, die in Stadsmuseum CHC Vollenhove te zien is. Op deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van Anton Henri baron Sloet van Oldruitenborgh (1798-1871). De opening vond plaats in aanwezigheid van leden van de familie Sloet van Oldruitenborgh, die allen nakomelingen van hem zijn.

Afb. 2. Openingstoespraak door Frans baron Sloet van Oldruitenborgh op havezate Oldruitenborgh, met links naast hem zittend de organisator van de tentoonstelling en directeur van het Stadsmuseum CHC Vollenhove: de heer Jan Wester.

De tentoonstelling omvat drie perioden in het leven van Anton Henri: zijn militaire loopbaan, zijn periode als adjudant van Prins Alexander en zijn leven als landjonker in Vollenhove op de havezate Oldruitenborgh.

Op deze verzorgde tentoonstelling zijn verschillende bijzondere bruiklenen uit de familie Sloet van Oldruitenborgh te zien, waaronder een servies dat door Koning Lodewijk Napoleon aan een voorvader geschonken is, maar ook portretten, zilver en gebruiksvoorwerpen. Anton Henri nam deel aan de Slag bij Waterloo en ook hieraan wordt aandacht besteed in woord en beeld.

Afb. 3. V.l.n.r. de broers Reynt Jan, Frans en Egbert baron Sloet van Oldruitenborgh.

Een verrassend onderdeel op deze tentoonstelling is de valkenjacht. Als adjudant van Prins Alexander was Anton Henri aan het Hof verbonden en maakte hij van dichtbij The Royal Loo Hawking Club mee, waarbij met getrainde valken werd gejaagd. Deze club uit de jaren 1839-1855 bestond uit een internationaal gezelschap met onder meer leden van de Nederlandse, Engelse en Franse adel. De exclusiviteit van deze sport is bv. terug te zien in de zeer fraaie verzameling valkenkappen op deze tentoonstelling.

Afb. 4. Bijzonder fraaie valkenkappen bij het gedeelte van de tentoonstelling over Anton Henri baron Sloet van Oldruitenborgh en de valkenjacht.

Een bezoek aan de tentoonstelling laat zich goed combineren met een stadswandeling, waarbij de havezaten van de adel herinneren aan de bloeiperiode van Vollenhove. In het park van Oldruitenborgh kan gewandeld worden en u kunt er de ruïne van slot Toutenburg zien liggen. Op Oldruitenborgh zelf is er gelegenheid om koffie te drinken. Vergeet vooral niet hier tegenover de tuinen van de havezate Marxveld te bezichtigen. Marxveld was tot in 1984 in het bezit van de baronnen Sloet van Oldruitenborgh en werd toen verkocht aan de gemeente, die hier vervolgens tuinen in verschillende stijlen liet aanleggen.

Afb. 5. De tuinen van havezate Marxveld in het prille voorjaar, maar straks een oase van groen in de historische bebouwing van Vollenhove.

Meer weten over de bezoekmogelijkheden van de tentoonstelling? Kijk dan op www.chcvollenhove.nl/.
Meer weten over de tuinen van Marxveld? Kijk dan op www.henkvanheerde.nl/vollenhove/Marxveld/tuin.htm.
Voor meer informatie over eten en drinken op Oldruitenborgh, zie http://www.seidel.nl/lang/nl/hotel-seidel/.

In het komende magazine van AiN wordt uitgebreid met nog meer foto’s bij de opening, de tentoonstelling zelf en het leven van Anton Henri baron Sloet van Oldruitenborgh stilgestaan. Door voor 17,50 euro per jaar donateur te worden, ondersteund u ons in onze werkzaamheden, ontvangt u vier keer per jaar ons digitale magazine boordevol verhalen en informatie en krijgt u voorrang bij door AiN georganiseerde excursies. Mail voor meer informatie naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl.