T/m 30 september: tentoonstelling “Local Heroes”, door Barbara van Ittersum en Abia Jansen

Afb. 1. V.l.n.r. Abia Jansen, wethouder kunst & cultuur Touria Meliani, die de tentoonstelling opende, en Barbara van Ittersum. Foto met hartelijke dank aan Barbara van Ittersum.

Afgelopen zondag werd in Art Gallery ‘Het Magazijn’ de tentoonstelling “Local Heroes” geopend, waarop bijzonder werk van Barbara van Ittersum en Abia Jansen te zien is. Kunstfotograaf Barbara van Ittersum fotografeerde voor de portretserie “Local Heroes” unieke persoonlijkheden in Amsterdam, waarbij zij nauw samenwerkte met de styliste en designer Abia Jansen.

Afb. 2. Werk van Barbara van Ittersum en Abia Jansen op de tentoonstelling “Local Heroes” in Art Gallery ‘Het Magazijn’ in Amsterdam. Foto met hartelijke dank aan Barbara van Ittersum.

De portretten in deze serie zijn geen gewone portretten. Ieder portret benadrukt de persoonlijkheid van de geportretteerden. Deze zijn stuk voor stuk unieke persoonlijkheden uit Amsterdam en onder hen bevinden zich architecten, modeontwerpers en grafische ontwerpers, filmmakers, schrijvers, schilders, acteurs, enz. De portretten doen denken aan de geschilderde portretten uit de Gouden Eeuw, terwijl ze vertaald worden naar eigentijdse en intrigerende personages.

Barbara van Ittersum (1965), nakomelinge uit het Overijsselse geslacht van de baronnen Van Ittersum, studeerde schilderkunst, theater, grafische en audiovisuele vormgeving. Daarna specialiseerde zij zich in fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en vanaf 1987 is ze werkzaam als fotografe – kunstenares. Vanuit haar theatrale achtergrond ontwikkelde zij haar kenmerkende expressieve stijl. Zij exposeerde sindsdien veel in binnen- en buitenlandse galerieën en musea, met vele internationale publicaties van haar onderscheidende werken in kunst-magazines, tijdschriften en kranten.

Abia Jansen werkte in de afgelopen jaren als styliste en designer samen met verschillende fotografen, zoals Micha Klein en Inez van Lamsweerde. Werk dat zij in samenwerking gemaakt heeft, is aangekocht door het Groninger Museum en het Amsterdam Museum.

De tentoonstelling is t/m 30 september te zien in Art Gallery ‘Het Magazijn’ Oude Zijdsvoorburgwal 153A in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/magazijn-295978087928

Link naar de website van Barbara van Ittersum http://www.absolutephotography.net/

Afb. 3. Een zeer gelaagde opening met veel belangstelling afgelopen zondag in Art Gallery ‘Het Magazijn’ in Amsterdam.