T/m 6 januari: Ik Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek

Afb. Maria Hertogin van Gelre op een afbeelding in haar gebedenboek. Foto met dank aan Staatsbilbiothek zu Berlin.

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is t/m 6 januari een tentoonstelling te zien, waarop het levensverhaal verteld wordt van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw.

Haar boeiende levensreis wordt gevolgd aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar prachtige gebedenboek. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld.

Maria van Gelre werd geboren in 1380 als Marie d’Harcourt. Zij was een dochter van Jean VI d’Harcourt Graaf d’Aumale en Catherine de Bourbon. Zij groeide op in de nabijheid van de Franse Koninklijke familie en werd hofdame bij de echtgenote van Louis Hertog d’Orléans, broer van de Franse Koning Charles VI.

De familie D’Harcourt behoorde tot de hoge Franse adel en deze familie leeft nog steeds voort in Frankrijk, waar de Chef de Famille de titel van Duc (hertog) voert. 25 jaar oud huwde zij in 1404 Reinoud IV Hertog van Gelre, waardoor zij Hertogin van Gelre werd. Het huwelijk bleef kinderloos en na zijn overlijden in 1423 hertrouwde zij Ruprecht van Berg Hertog van Gulik, maar dit huwelijk bleef eveneens zonder kinderen. Ergens tussen 1428 en 1434 overleed zij en werd begraven in Nideggen. Haar gebedenboek was jarenlang niet te bewonderen en nu is deze grote middeleeuwse kunstschat voor het eerst in Nederland te zien.

Voor meer informatie en bezoekmogelijkheden zie https://ikmariavangelre.museumhetvalkhof.nl/