Tentoonstelling ‘Afzender: Koninklijk Huis’ t/m 12 maart 2017

Afb.: de heer mr. Martin Coers en de heer Ronald Smit, locatiemanager van Paleis Soestdijk, in de Stuczaal van het paleis. Foto met hartelijke dank aan Patrick Kop.
Afb.: de heer mr. Martin Coers (linksachter) en de heer Ronald Smit, locatiemanager van Paleis Soestdijk, in de Stuczaal van het paleis. Foto met hartelijke dank aan Patrick Kop.

Afgelopen vrijdag werd op Paleis Soestdijk een bijzondere tentoonstelling geopend: een selectie uit de grote verzameling van de heer mr. Martin Coers. Sinds jaar en dag verzamelt hij via aankopen op beurzen of op veilingen, maar ook via schenkingen, documenten die op leden van de koninklijke familie betrekking hebben: originele kerstwensen van de opeenvolgende Koninginnen, doopliturgiën, programmaboekjes en nog veel meer. Voor een geboren verzamelaar is een verzameling echter nooit compleet en Martin Coers blijft daarom steeds op zoek naar dat ene ontbrekende stuk.

Wat het overzicht van vijftig jaar kerstkaarten van Koningin Juliana en Prins Bernhard bijzonder maakt, is het tijdsbeeld, dat de foto’s op deze kaarten laten zien met een steeds groter wordende koninklijke familie. Maar ook de vorstelijke representatie is buitengewoon interessant, want deze foto’s tonen ook hóe de koninklijke familie zichzelf wilde presenteren: als een gewone Nederlandse familie, die huiselijk en hecht met elkaar verbonden was, maar inmiddels weten we uit verschillende publicaties, dat de werkelijkheid iets genuanceerder lag.

T/m 12 maart is deze unieke tentoonstelling te bezichtigen en zijn veel documenten weer even terug op de plek waar hun reis in de wereld begon: Paleis Soestdijk.

Voor meer informatie over deze tentoonstelling en openingstijden, zie: www.paleissoestdijk.nl/agenda/afzender-koninklijk-huis-.html.