Tentoonstelling ‘Anna Paulowna, kleurrijke koningin’ nog t/m 5 februari op Het Loo

Afb. 1. De voorkant van het boek dat bij de tentoonstelling verscheen met het portret van Anna Paulowna uit de familie De Constant Rebecque
Afb. 1. De voorkant van het boek dat bij de tentoonstelling verscheen met het portret van Anna Paulowna uit de familie De Constant Rebecque

Nog tot en met 5 februari 2017 is op Het Loo een tentoonstelling te zien over Koningin Anna Paulowna ter gelegenheid van haar komst tweehonderd jaar geleden naar Nederland. Op deze tentoonstelling zijn schilderijen en voorwerpen te zien van deze Russische Grootvorstin, die ongekende allure naar het Nederlandse Hof bracht. De getoonde voorwerpen vertellen over haar jeugdjaren, haar jaren als Prinses van Oranje, als Koningin van Nederland en de laatste jaren als weduwe. Hierbij komen verschillende thema’s uit haar leven aan bod, zoals wonen, juwelen, representatie, geloof, reizen en haar overlijden.

Er zijn meerdere adellijke links op deze tentoonstelling te ontdekken. Zo is er de fantastische juwelenset met Russische amethisten, die door Anna Paulowna in 1850 bij het huwelijk van de zoon van haar grootmeesteres barones Van Nagell geschonken werd (het betrof het huwelijk van baron van Nagell met een barones Schimmelpenninck van der Oye). De juwelen zijn nog steeds in het bezit van adellijke nakomelingen en vormen een flonkerend hoogtepunt.

Anna Paulowna was royaal met geschenken aan adellijke hovelingen, zoals ook blijkt uit een armband met amethist, die zij aan Henriette Margaretha Dorothea Reyniera barones Mulert née van Omphal schonk. Dat Anna Paulowna met haar leefstijl de adel beïnvloedde, zien we ook in de keuze van de schilder voor het portret van gravin Van Wassenaer Obdam door J.B. van der Hulst, die ook Anne Paulowna portretteerde. Het schilderij is een bruikleen van kasteel Twickel.

Afb. 2. De juwelenset met Russische amethisten uit het bezit van de erven van mevr. J.L.A. Clifford Kocq van Breugel née barones Van Nagell.
Afb. 2. De juwelenset met Russische amethisten uit het bezit van de erven van mevr. J.L.A. Clifford Kocq van Breugel née barones van Nagell.

Het grote portret van Anna Paulowna ten voeten uit op deze tentoonstelling was ook een geschenk en wel aan de adellijke familie De Constant Rebecque. De laatste eigenaresse, Idzardina Juliana Frederika gravin Dumonceau née barones de Constant Rebecque (1877-1958) legateerde het aan de Oranjes en samen met het bijbehorende portret van echtgenoot Willem hing het jarenlang in de vestibule van Paleis Soestdijk.

Afb. 3. De armband met amethist, die Anna Paulowna aan Henriette Margaretha Dorothea Reyniera barones Mulert née van Omphal schonk.
Afb. 3. De armband met amethist, die Anna Paulowna aan Henriette Margaretha Dorothea Reyniera barones Mulert née van Omphal schonk.

Meer weten over ‘Anna Paulowna, kleurrijke koningin’? Kijk dan op de website van Paleis Het Loo: www.paleishetloo.nl/agenda/anna-paulowna/

Bij deze tentoonstelling verscheen het boek ‘Anna Paulowna. Een kleurrijke Romanov aan het Nederlandse hof’ door dr. Paul Rem, die als conservator aan Het Loo verbonden is. Hierover viel op AiN al eerder een recensie te lezen: www.adelinnederland.nl/boekrecensie-anna-paulowna-kleurrijke-romanov-aan-nederlandse-hof/