Tentoonstelling: De Gala-Berline in Nederland & De Gouden Koets van de jonkheren Van Loon

Afb. 1. De heer Swane, achterkleinzoon van jonkheer Louis Antoine van Loon en Adèle Françoise van Loon-Tachard, staat voor de gala-berline van zijn overgrootouders met hun portretten op de achtergrond en vertelt over hun leefwijze.
Afb. 1. De heer Swane, achterkleinzoon van jonkheer Louis Antoine van Loon en Adèle Françoise van Loon-Tachard, staat voor de gala-berline van zijn overgrootouders met hun portretten op de achtergrond en vertelt over hun rijke leefwijze.

Museum Van Loon in Amsterdam is er opnieuw in geslaagd een aantrekkelijke en zeer verzorgde tentoonstelling te organiseren rondom een thema dat betrekking heeft op de Van Loons. Dit keer staat de gala-berline van jonkheer Louis Antoine van Loon (1862-1953) centraal, die geheel gerestaureerd is. De koets wordt ook wel de Gouden Koets van de Van Loons genoemd wordt, vanwege de heraldische kleuren zwart en goud (geel op de koets) uit het familiewapen.

Koetsen zijn door de eeuwen heen bij uitstek geschikt geweest voor adellijke representatie: door het gebruik van meerdere paarden naarmate men hoger in de adellijke rangorde stond, door het gebruik van het familiewapen op de portieren en door de familiekleuren die konden terugkomen in bijv. de livreien. Toen baron Van Spaen in de 18e eeuw de Amsterdamse huwelijksmarkt op ging op zoek naar een gefortuneerde bruid schreef een tijdgenoot: “…heeft sijn koets met vier paerden uit Gelderlandt late koomen, en twe knegts achter op, dat vrijt sterck” – en hij trad vervolgens in het huwelijk met het schatrijke meisje Van Riebeeck.

Afb. 2. Tonko Grever, conservator van Museum Van Loon heet de aanwezigen welkom en vertelt over de totstandkoming van deze tentoonstelling.
Afb. 2. Tonko Grever, conservator van Museum Van Loon heet de aanwezigen welkom en vertelt over de totstandkoming van deze tentoonstelling.

Afgelopen donderdag vond de opening van deze tentoonstelling plaats. Na een welkomstwoord door conservator Tonko Grever sprak de heer Swane, een achterkleinzoon van jonkheer Louis Antoine van Loon, en hij haalde herinneringen op aan zijn overgrootvader en diens vorstelijke leefwijze, waar deze gala-berline nog van getuigt. Deze werd immers gebouwd in een tijd waarin de auto al lang zijn intrede had gedaan en was bedoeld voor representatie bij gelegenheden die om decorum vroegen.

Afb. 3. De Gouden Koets van jonkheer Louis Antoine van Loon met in zilver het familiewapen op de bok.
Afb. 3. De Gouden Koets van jonkheer Louis Antoine van Loon met in zilver het familiewapen op de bok.

De gerestaureerde gala-berline en de bijbehorende tentoonstelling zijn t/m 16 januari 2017 in het koetshuis en Museum Van Loon te zien (www.museumvanloon.nl). Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie ‘De Gala-berline in Nederland’ door Willem te Slaa en hierover volgt meer informatie binnenkort op AiN.

Bent u ook geïnteresseerd in adellijk erfgoed en nieuws? Word dan voor 17,50 euro per jaar donateur van onze Stichting Adel in Nederland door een mail te sturen naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl. M.i.v. januari 2017 ontvangt u dan ook regelmatig onze digitale nieuwsbrief boordevol informatie.