Tentoonstelling op kasteel Cannenburch: Hoog Bezoek!

Afb. 1. Michel van Maarseveen, directeur Paleis Het Loo, en Peter van den Tweel, directeur Geldersch Landschap & Kasteelen, kwamen bij de opening in de auto van Prins Hendrik naar kasteel Cannenburch.

Paleis Het Loo wordt de komende jaren verbouwd en daarom is een verzameling Oranje-objecten uit de collectie van Het Loo nu tijdelijk te zien op kasteel Cannenburch. Tegelijk is er op de eerste verdieping van het linker Bouwhuis een tentoonstelling te zien, waar het verhaal verteld wordt van de Koninklijke bezoeken aan de baronnen D’Isendoorn à Blois op de Cannenburch. Dr. Paul Rem, conservator Paleis Het Loo, zei hierover bij de opening: “Op een gegeven ogenblik ben je uitgetennist en dan is het leuk dat je thee kunt gaan drinken op een kasteel, waarvan je de bewoners kent.”

Afb. 2. Een feestelijk oranje gedekte tafel met Oranje souvenirs in de jachtkamer van het kasteel.

De laatste kasteelheer uit de familie D’Isendoorn was Frederik Karel Theodoor baron d’lsendoorn à Blois (1784-1865) en als kamerheer i.b.d. van de Koningen Willem I, II en III kende hij de Oranjes goed. De bezoeken van leden van de Koninklijke familie gaven in kranten nog weleens aanleiding tot speculaties over de verkoop van het kasteel aan de Oranjes en hierover leest u meer op de tentoonstelling.

Het kasteelinterieur vormt een verrassend decor voor de Oranje souvenirs en er is veel aandacht aan de vormgeving besteed. De band van de verschillende kasteelbewoners met de Oranjes wordt duidelijk gemaakt door oranje strikken op hun portretten.

Meer weten over deze tentoonstelling en over bezoekmogelijkheden? Zie https://www.glk.nl/actueel/evenementen1/evenement/?bericht=3564.

Afb. 3. Oranje rookwaren in de herenkamer van kasteel Cannenburch.