Tentoonstelling: ‘Prinses Armgard. Bewoonster van Warmelo van 1952 tot 1971’

Afb. 1. Prinses Armgard met haar hondjes en karakteristieke sigarettenpijpje.
Afb. 1. Prinses Armgard met haar hondjes en karakteristieke sigarettenpijpje.

T/m 1 oktober is op kasteel Warmelo in Diepenheim deze tentoonstelling te zien over de moeder van Prins Bernhard, die in de jaren 1952-1971 op dit kasteel woonde. Zij werd geboren in 1883 als Armgard Kunigunde Alharda Agnes Oda von Cramm en was de dochter van Aschwin Thedel Adalbert Freiherr (baron) von Sierstorpff-Cramm (1846-1909) en Sophia Bernardina Luise Friederika Hedwig Freiin (barones) von Sierstorpff-Driburg (1848-1900).

Na haar eerste huwelijk met Bodo Julius Ulrich Georg Rudolf Graf (graaf) von Oeynhausen (1881-1909), met wie zij drie jaar gehuwd was en van wie zij scheidde, hertrouwde zij in 1909 Bernhard Kasimir Friedrich Gustav Heinrich Wilhelm Eduard Prinz (prins) zur Lippe (1872-1934). Zijn familie regeerde over het Vorstendom Lippe en haar familie werd niet als ‘ebenbürtig’ beschouwd en dit met haar status als gescheiden vrouw zorgde er voor dat zij geen prinses werd, maar de titel gravin Von Biesterfeld kreeg. Pas in 1916 kregen zij en haar twee zoons de titel Prinz/Prinzessin Zur Lippe-Biesterfeld en werd het huwelijk dynastiek goedgekeurd.

In 1952 kocht Prins Bernhard voor zijn moeder kasteel Warmelo en hier woonde zij jarenlang met haar huisgenoot Alexis Pantchoulidzew (1888-1968), een gevluchte kolonel uit het Russische Keizerlijke leger. Naast de paardensport kregen ook de tuinen hier veel aandacht en in 1963 won zij zelfs hiervoor een prijs. Kolonel Pantchoulidzew overleed in 1968 en werd in Diepenheim begraven, waar zijn graf nog steeds te vinden is. Prinses Armgard overleed in 1971 zevenentachtig jaar oud op kasteel Warmelo en werd in Duitsland bijgezet naast haar echtgenoot.

Afb. Kasteel Warmelo. Foto met dank aan www.kasteelwarmelo.nl.
Afb. 2. Kasteel Warmelo. Foto met dank aan www.kasteelwarmelo.nl.

De tentoonstelling over haar jaren op Warmelo is t/m 1 oktober te zien. Voor meer informatie zie: www.kasteelwarmelo.nl/armgard.html.

Noot voor de lezer (19 mei): van een bezoekster van deze tentoonstelling hoorden wij dat de tentoonstelling klein van omvang is. Vergeet daarom niet ook een bezoek te brengen aan de wonderschone tuinen, die mede uit de tijd van Prinses Armgard dateren.