Tentoonstelling Schelte van Aysma: nu ook in Duitsland

Afb. De replica van de unieke helm van de Friese kolonel Schelte van Aysma maakt deel uit van de tentoonstelling in Bunde.

In het Duitse Bunde werd afgelopen zaterdag een tentoonstelling geopend over de Friese kolonel Schelte van Aysma (1578-1637). In de Evangelisch-Reformierte kerk aldaar is deze tot het einde van het jaar te bezichtigen. ds. Heiko Rademaker uit Bunde en Henk Bies namens Skeltemania, spraken de aanwezigen toe, waarna een korte film over het leven van Schelte werd getoond, speciaal voor deze gelegenheid voorzien van Duits ingesproken commentaar. Hierna leidde André Buwalda de aanwezigen langs de tentoonstelling.

Dankzij het theaterstuk Skeltemania, onderdeel van het project Under de Toervan de Culturele Hoofdstad 2018, ontstond er een partnerschap tussen Schettens en Bunde. Het hebben van een Europese partner is één van de vijf pijlers van een Under de Toer project.

Deze samenwerking leidde al eerder tot een aantal ontmoetingen wederzijds, waarbij een Duitse delegatie in september het theaterstuk in Schettens bijwoonde.

Schelte van Aysma was van 1628-1631 de eerste commandeur van de toen gloednieuwe Langackerschans, nu bekend als Bad Nieuweschans. In zijn laatste jaar op de schans liet hij brood uit Bunde halen, omdat het brood in de schans te duur voor de soldaten was, waardoor er een opstand dreigde uit te breken.

Dit gegeven sprak de inwoners van Bunde zo aan, dat dit het thema werd van de Nederlands-Duitse samenwerking: Brot und Spiele.

In de tentoonstelling worden negen themas behandeld, zoals de militaire carrière van Schelte en de ontdekking van de helm en grafkelder. Dezelfde tentoonstelling was ook te zien in het Skeltemuseum(Dorpshuis De Terp), tijdens de zes uitverkochte voorstellingen van Skeltemania.