Tentoonstelling: Twickel maakt toilet

Afb. 1.Vele hulpmiddelen om toilet te maken zijn nog aanwezig in het kasteel. Heupbaden, voetbaden, bidets, lampetstellen… Een selectie daarvan wordt deze zomer in de Oranjerie getoond. Een Engelse spa met bad en douche die in de zuidvleugel stond, is weer opgebouwd. Foto en tekst met hartelijke dank aan kasteel Twickel/https://twickel.nl/.

In de oranjerie van kasteel Twickel is een tentoonstelling te zien over de badcultuur van de kasteelbewoners. Tot eind september zijn hier historische opbjecten te bezichtigen uit de badkamers van het kasteel: badkuipen, sanitair van porselein en persoonlijke toiletartikelen.

Bij de grote verbouwingen van Twickel in de 19e eeuw werd er ruim aandacht besteed aan de badkamer, een voor die tijd ongekende luxe, met zelfs warm en koud stromend water. Rob Bloemendal, beheerder/conservator Buitenplaats zegt hierover: “In de 19e eeuw hadden slechts enkelen een badkamer, of iets wat daarop leek. Twickel wasarin echt een voorloper. Super luxe en kostbare techniek.”

Kasteel Twickel is in zijn bestaan nooit verkocht en werd door de laatste eigenaresse Marie Amelia barones van Heeckeren van Wassenaar née Gravin van Aldenburg Bentinck (1879-1975) ondergebracht in een stichting, die niet alleen het kasteel, maar ook het uitgebreide grondbezit voorbeeldig beheert.

Link naar meer informatie: https://twickel.nl/

Afb. 2. Kasteel Twickel vanuit de formele tuin gezien.