Tentoonstelling: Wie het breed heeft…

Afb. Wytze van Cammingh en Sophia van Vervou op hun huwelijksportretten door Wybrand de Geest. Foto's met dank aan www.museummartena.nl.
Afb. Wytze van Cammingh en Sophia van Vervou op hun huwelijksportretten door Wybrand de Geest. Foto’s met dank aan www.museummartena.nl.

Tot 5 november is in het stadskasteeltje het Martenahuis in Franeker een tentoonstelling te zien waarop het echtpaar Wytze van Cammingha en Sophia van Vervou centraal staat. Het echtpaar liet zich op vorstelijke wijze door de 17e-eeuwse Friese societyschilder Wybrand de Geest portretteren. De Van Cammingha’s waren machtige edelen en heer van Ameland, terwijl Sophia vermogend was en in het bezit van het Martenahuis. De tentoonstelling vertelt het verhaal bij de portretten – door het museum de Friese Marten en Oopjen genoemd, naar de portretten van Rembrandt –, de personen en hun problematische verbintenis. Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt, is dat deze huwelijksportretten uit privé-bezit al meer dan 30 jaar niet meer voor het publiek te zien zijn geweest – een goede reden om er te gaan kijken!

Link naar de website van het Martenahuis met meer informatie over bezoekmogelijkheden: www.museummartena.nl.