Terugkijken: de kist van Hugo de Groot in Historisch Bewijs

Afb. Hugo de Groot, portret door Michiel van Mierevelt – Onbekend, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=481348

De ontsnapping van één van de grootste rechtsgeleerden van Nederland, Hugo de Groot (1583-1645), uit slot Loevestein in 1621 in een boekenkist, behoort tot de mooiste anekdotes in de Vaderlandse geschiedenis.

In Historisch Bewijs werden drie kisten onderzocht, waarvan gezegd werd dat deze echt waren, maar één kon het natuurlijk maar zijn. Uiteindelijk bleek de kist in Museum Het Prinsenhof de enige die echt zou kunnen zijn, ook al is de herkomstlijn niet geheel bewijsbaar. Volgens familieoverlevering vererfde de kist via de familie De Groot op de familie Graswinckel, die de kist aan Het Prinsenhof schonk.

De families De Groot en Graswinckel zijn beide van oorsprong regentenfamilies uit Delft en nakomelingen werden in de Nederlandse adel verheven. De jonkheren Graswinckel leven voort, maar de jonkheren Cornets de Groot (van Kraayenburg) zijn uitgestorven. Vele leden van de Nederlandse adel stammen overigens in de vrouwelijke lijn van Hugo de Groot af.

Deze uitzending is online terug te zien via https://www.npostart.nl/historisch-bewijs/04-03-2020/AT_2127977