The end of an era: E.M.C. gravin van Rechteren Limpurg (1938-2016)

Afb. De familievlag halfstok op kasteel Rechteren. Foto met hartelijke dank aan Christiaan graaf van Rechteren Limpurg.
Afb. De familievlag halfstok op kasteel Rechteren. Foto met hartelijke dank aan Christiaan graaf van Rechteren Limpurg.

Gisteren maakte haar achterneef Christiaan graaf van Rechteren Limpurg met deze woorden en met bijgevoegde foto van de familievlag halfstok op kasteel Rechteren het overlijden bekend van Elisabeth Marguérite Carola gravin van Rechteren Limpurg, vrouwe van Rechteren, de Leemcule en Verborg, op achtenzeventigjarige leeftijd.

In Nederland zijn er maar weinig kastelen overgebleven die in hun bestaan nooit verkocht, maar altijd vererfd zijn en waarvan de huidige bewoners bovendien rechtstreeks afstammen van de eerst bekende eigenaar. Kasteel Rechteren is zo’n kasteel en bovendien het enige in Nederland, dat ook nog bewoond wordt door de familie met dezelfde naam als het kasteel: de graven Van Rechteren Limpurg.

Elisabeth Marguérite Carola gravin van Rechteren Limpurg, vrouwe van Rechteren, de Leemcule en Verborg, was een rechtstreekse nakomelinge van Herman van Voorst, die in 1315 in het bezit van Rechteren kwam. Door het huwelijk tussen 1345 en 1347 van de erfdochter Lutgardis van Voorst met Frederick van Hekeren kwam deze familie in het bezit van Rechteren en hun nakomelingen noemden zich vervolgens Van Rechteren. Gravin Van Rechteren Limpurg was in de mannelijke lijn een rechtstreekse nakomelinge van dit echtpaar en vertegenwoordigde de 20e generatie in een keten van zeven eeuwen vrijwel ononderbroken bewoningsgeschiedenis – met recht het einde van een tijdperk.

Foto met hartelijke dank aan Christiaan graaf van Rechteren Limpurg.